Poreklo prezimena, selo Ribnica (Kakanj)

25. novembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ribnica, opština Kakanj. Prema knjizi  Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela, komunikacije i vode.

Ribnica se deli na sela Ribnicu i Groca. Kosa Kaursko Greblje, koja veže za Piljevinu iznad sela, deli od Tičića na zapadu, a od Subotinja na severu deli kosa Ozrnje, koja takođe veže za Piljevinu. Istočnu granicu čini reka Ribnica, a južnu Bosna.

Sela su pod Piljevinom. Ribnica je pod „sjelinom“, a kuće su c obe strane dola što dolazi ispol zaravnjenog vrha Piljevine, što se zove Panađurište. Groce ili Groca su pod stranom Ravnama, na mestu gde ta strana prelazi u blaži nagib. Iznad Groca je brdašce Kulina, za koje veže kosa Kaursko Greblje. „Spored“ Kuline je prljača Buće, i pod njom Jezera između Groca i Ribnice. U Jezerima uvek ima vode. Između sela Ribnice i kose Ozrnje je kosica s vrškom Gracem. Ispod Graca je Sedlo. Sedlo prisiljava Ribnica da čini okuku ispod Grohota, strme strane brda Kićeve na levoj obali reke. Sa Grohota se dižu stene kao šiljci; jedna se zove Sokolica. U rupama su se tu legli sokolovi. Pod Grohotima je Smrikova Luka. God. 1910, osula se zemlja iznad Ribnice kroz Do, i uništila 32 kuće i zgrade.

Groca nose vodu s Česme u sredini sela, a u Ribnici ssu vrela Stubo i Poratak ili Paratak. Kad Poratak presuši, nose vodu s Rijeke.

Zemlje i šume.

Ziratne zemlje zovu se: Musala, Laze, Klinci, Dolac, Ašlame, Jezera, Ribnica i Poratak. Ispaša je po strmim Stranama i Skokovima pod Piljevinom, koji su pod sitnom šumom. Između Ribnice i Groca i sada se vide ostaci od nekadašnje bukove i hrastove šume.

Tip sela i ostali podaci.

Na Grocima je 6 kuća Alajbegovića; u Ribnici, po stranama Dola su 11 kuća Delibašića i 1 Filipovića i, preko Rijeke, na Janću još 1 kuća Delibašića. Svi su muslimani.

Panađurište (u Piljevini) je ravno. Tu su nekada bile njive. Između Groca i Ribnice je mesto Turbe. Tu su se isekli svatovi. I sada stoje nišani od nekoliko mezara, a turbe je oboreno. U dvorištu Delibašića bila je karaula, a kroz selo je prolazila kaldrma za Subotinje. Do mosta preko Ribnice je mesto Musala. Dok je bila varoš u Kaknju tu se učila „musala“ za dženazama.

Na Kaurskom Greblju se samo poznaju stari grobovi.

Poreklo stanovništva.

-Alajbegovići (6) su starinom iz Rogatice. „Starjenik“ im je najpre došao u Bićer, ima tome oko 200 godina, a u Ribnicu su došli pre propasti Kaknja.

-Delibašići (12) su starinom „poturčenjaci“ iz Crne Gore. Došli su, dok je još u Kaknju držan pazar. Jedna njihova kuća sagrađena je pre 136 godina. Bili su begovi, i imali timar u Posavini.

-Filipović (1). Došao je pre 50 godina iz Vakupa na ženovinu. (Ovi su Filipovići poreklom od zagrebačkog kanonika Franje Filipovića).

Groblja.

Groblje Alajbegovića je na Musali, a ostalih na. Hasama pod Karaulom.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“.  Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.