Порекло презимена, село Рибница (Какањ)

25. новембар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Рибница, општина Какањ. Према књизи  Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села, комуникације и воде.

Рибница се дели на села Рибницу и Гроца. Коса Каурско Гребље, која веже за Пиљевину изнад села, дели од Тичића на западу, а од Суботиња на северу дели коса Озрње, која такође веже за Пиљевину. Источну границу чини река Рибница, а јужну Босна.

Села су под Пиљевином. Рибница је под „сјелином“, а куће су c обе стране дола што долази испол заравњеног врха Пиљевине, што се зове Панађуриште. Гроце или Гроца су под страном Равнама, на месту где та страна прелази у блажи нагиб. Изнад Гроца је брдашце Кулина, за које веже коса Каурско Гребље. „Според“ Кулине је прљача Буће, и под њом Језера између Гроца и Рибнице. У Језерима увек има воде. Између села Рибнице и косе Озрње је косица с вршком Грацем. Испод Граца је Седло. Седло присиљава Рибница да чини окуку испод Грохота, стрме стране брда Кићеве на левој обали реке. Са Грохота се дижу стене као шиљци; једна се зове Соколица. У рупама су се ту легли соколови. Под Грохотима је Смрикова Лука. Год. 1910, осула се земља изнад Рибнице кроз До, и уништила 32 куће и зграде.

Гроца носе воду с Чесме у средини села, а у Рибници ссу врела Стубо и Поратак или Паратак. Кад Поратак пресуши, носе воду с Ријеке.

Земље и шуме.

Зиратне земље зову се: Мусала, Лазе, Клинци, Долац, Ашламе, Језера, Рибница и Поратак. Испаша је по стрмим Странама и Скоковима под Пиљевином, који су под ситном шумом. Између Рибнице и Гроца и сада се виде остаци од некадашње букове и храстове шуме.

Тип села и остали подаци.

На Гроцима је 6 кућа Алајбеговића; у Рибници, по странама Дола су 11 кућа Делибашића и 1 Филиповића и, преко Ријеке, на Јанћу још 1 кућа Делибашића. Сви су муслимани.

Панађуриште (у Пиљевини) је равно. Ту су некада биле њиве. Између Гроца и Рибнице је место Турбе. Ту су се исекли сватови. И сада стоје нишани од неколико мезара, а турбе је оборено. У дворишту Делибашића била је караула, а кроз село је пролазила калдрма за Суботиње. До моста преко Рибнице је место Мусала. Док је била варош у Какњу ту се учила „мусала“ за џеназама.

На Каурском Гребљу се само познају стари гробови.

Порекло становништва.

-Алајбеговићи (6) су старином из Рогатице. „Старјеник“ им је најпре дошао у Бићер, има томе око 200 година, а у Рибницу су дошли пре пропасти Какња.

-Делибашићи (12) су старином „потурчењаци“ из Црне Горе. Дошли су, док је још у Какњу држан пазар. Једна њихова кућа саграђена је пре 136 година. Били су бегови, и имали тимар у Посавини.

-Филиповић (1). Дошао је пре 50 година из Вакупа на женовину. (Ови су Филиповићи пореклом од загребачког каноника Фрање Филиповића).

Гробља.

Гробље Алајбеговића је на Мусали, а осталих на. Хасама под Караулом.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“.  Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.