Порекло презимена, село Мрамор (Какањ)

21. октобар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Мрамор, општина Какањ. Према књизи  Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села, комуникације и воде.

Брдо Кићева дели од Кучића на северу и Бијелих Вода на североистоку, Ријека дели од Рибнице на западу, Радина Глава од Вртлишћа на југу, а поток Станик или Станић дели од Згошћанских села на истоку.

Горње Село је у врху Дола, око воде Мрамора, а Доњи Мрамор у присоју косе измећу Јашарског Потока и пола Приједола, којим тече вода од Бријеста. Има кућа и у страни лево од Дола.

У Горњем Мрамору је врело Мрамор, а у Доњем Бријест. На самој обали Ријеке, под њивом Јанћама су Бање. Врела су на обали и у Ријеци. Из њих избија топла вода која се не може пити. Лечи убоје и костобољу. Сезона је између Госпојина, као и у Тичићима. Долазе болесници из целог височког краја.

Земље и шуме.

Њиве и чаири су више испод кућа, у Долу и по странама. Зову се: Помејнице, Вис, Ножице, Окрет, Селишћа, Шундуровина, Велике Њиве, Бара, Чанре и Приједоли. Шума и испаша су по брду Кићеви.

Тип села и остали подаци.

На коси Вртловима изнад Горњег Села је 1 кућа Хуска, у Горњем Селу су 7 кућа Хускића, а у Доњем Мрамору су 5 кућа Узуновића или Чизмића, 1 Чаршимамовића и 1 Хуска. Куће су збијене у оба села. Сви су муслимани.

Крај пута између Горњег и Доњег Мрамора је Каурско Гребље са већим бројем различито оријентованих стећака. Кроз Мрамор води и стара калдрма из Какња на Бијеле Воде. Село је страдало од куге. Отприлике 100 м. испод Горњег Мрамора је место Старе Куће. Ту је раније било село. После “мубарећије” прешли су на више, до воде. Око старих кућа је и сада много воће.

Порекло становништва.

Раније су у селу боравили и Јашари, који су иселили у Лужац у зеничком срезу.

-Хусике, Хуске или Хускићи (9) су старинци.

-Чизмићи (5) се по деду зову и Узуновићима. Старинци су.

-Чаршимамовић (1) je доселио пре 25 година из Зенице.

Гробље је изнад кућа Узуновића, на Великој Њиви.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“.  Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.