Порекло презимена, село Брњ (Какањ)

21. октобар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Брњ, општина Какањ. Према књизи  Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села, комуникације и воде.

У овом су насељу села Брњ, Машићи, Варда и Жугој, а кроз насеље тече Бјеловодски Поток. Шума Буктавац од Хаусовића на северу, Барлица од Мрамора на западу, Драголози од Вртлишћа на југозападу, Црвене Стијене од Попа на југу, а коса Гребен чини источну границу одмах на уласку у брњски удуд, Бјеловодски Поток се састаје с долом Грабом, с леве стране, а затим прима поток Шкороњ из Хаусовића. С десне стране прима потоке: Ћопин и Суви Поток, између којих је коса Варда што веже за брдо Кићеву. Затим долазе до Жугој, коса Беговићи, до Бурићи или Буришће, коса Машићи и до Гај; ове две косе вежу за Радину Главу па за Кићеву. Село Брњ је с обе стране потока Шкороња или Шкорања, Жугој у истоименом долу, Варда у страни косе Варде, а Машићи су на косама Беговићима и Машићнма.

Брњ носи воду с Водице на Грабу и с Бунара, Варда с Ћопина Потока, Жугој и Беговићи с врела Жугоја, а Ма с врела у Гају.

Земље и шуме.

Зирати (њиве и чаири) су по доловима и странама. Зову се: Граби, Воћњак, Црвене Стијене, Шубљена, Буришће, Блата, Баре, Лука и Селишће. Испаша је по Грабу и Кићеви. Главна је шума Кићева, а источно су од села шуме Ђулића и Гргића Криж и Застиње.

Тип села и други подаци.

На Брњу су десно од потока 4 куће католика Гргића, а на левој обали З куће муслимана Ћатића или Ђулића. На Варди су католици Гргић и Андрић, по једна кућа. У Жугоју је 1 кућа католика Дрене, а у страни Трешњама над Жугојем 1 кућа муслимана Хасанице и под њим 1 кућа Бегинића. У Машићима су у чопору на истоименој коси 1 кућа Талића, 5 Машића, 1 Ћаја, а на коси Беговићима раштркане куће: 1 Ћаје, 1 Бегића и 1 Беговића; сви су муслимани. На Грабу је, крај пута за Бијеле Воде, још једна кућа Гргића. У насељу Брњу (село „Мотке“) нађен је 1896. један бронзани депо са 21 келтом и 2 српа.

Порекло становништва.

Муслимани:

-Ћатићи или Ђулићи (3) су старинци, а тако и Мишићи (5), Ћаје или Чаје (2) и Беговићи (2).

-Талић (1) је дошао дететом из Зенице. Дошао је као најамник.

-Бегичић (1) је дошао пре 20 година из Мошћанице на крчевину.

-Хасаница (1) је родом нз зеничког среза.

-Бегић (1) је дошао из Заграћа на женовину. Дошао је пре рата.

Католици:

-Гргићи (7) су доселили у ово село пре куге. Како је тада у овом крају било мало католика, мртве су сахрањивали чак у Бјелавићима, а од пре 100 година у Попима. Старином су из јужне Далмације.

-Андрић (1) је доселио с Турбића 1918. године.

-Дрено или Боровица (1). Прадед му је доселио из Боровице.

Гробља.

Муслиманско је гробље на Великим Њивама, на Блатима (за Ћаје) и на Брњу (за Ђулиће). Католици се копају у Попима.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“.  Припремио сарадник сарадник Порекла Милодан

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.