Порекло презимена, село Хаусовићи (Какањ)

21. октобар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Хаусовићи, општина Какањ. Према књизи  Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села, комуникације и воде.

Село је у деловима, по којима су многе „усјели“. Од Поља на истоку дели пут, од Бањевца на северу њиве и чаире Поље, од Бијелих Вода на западу Бјеловодски Поток, а од Брња на југу шума Буктавац.

Воду носе c врела „Шкорањ“ и Ћупрнце. Ове воде отичу кроз долове, састају се под Брњем, и саливају се у Бјеловодски Поток.

Земље и шуме.

Зирати су већином изнад кућа, по Пољу, а мањим делом по странама испод села. Изнад села су: Бостанишћа, Орашје, Пастрма, Долац и Поље; под селом су: Башче, Селишће, Гај и Локвишће. Испаша је по брду Јурјеву Камену изнад села; то је „тршља“.

Тип села и други подаци.

На Бријегу између дола Миоца (лева) и Доца (десно) су 3 куће Арнаута. У левој страни Миоца је кућа Малића, а у Доцима, под висом Јуревишћима, 3 куће Турсуна. Малићи су православни, а остали су муслимани.

На Јурјеву Камену и по гробљу на Грћековцу, изнад куће Малића су „грчка“ гробља.

Порекло становништва,

Турсуни (3) су старинци.

-„Арнаути“ (3) су старинци. Раније су се звали Бабићи. Један од њихових предака био је на војсци, и довео жену „Арнаутку“. Његови су се потомци, с тога, прозвали Арнаутовићима.

-Малићи (1) су старином Драгојловићи из Вуковског. Малићима су прозвани тако, што им се баба била преудала за Малића у Десетнику, и деца јој одрасла код Малића. Зову их још и Цагарићима. Из Вуковског им је изашао дед, „кад је куга морила“. Славе Јовањдан, а прислужују Петров–дан, очев завет.

Гробља.

Муслиманско је гробље на Локвишћу за селом. Малићи су се раније копали на Бијелим Водама. Недавно су и они „отворили“ гробље изнад Локвишћа.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“.  Припремио сарадник сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.