Poreklo prezimena, selo Hausovići (Kakanj)

21. oktobar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Hausovići, opština Kakanj. Prema knjizi  Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela, komunikacije i vode.

Selo je u delovima, po kojima su mnoge „usjeli“. Od Polja na istoku deli put, od Banjevca na severu njive i čaire Polje, od Bijelih Voda na zapadu Bjelovodski Potok, a od Brnja na jugu šuma Buktavac.

Vodu nose c vrela „Škoranj“ i Ćuprnce. Ove vode otiču kroz dolove, sastaju se pod Brnjem, i salivaju se u Bjelovodski Potok.

Zemlje i šume.

Zirati su većinom iznad kuća, po Polju, a manjim delom po stranama ispod sela. Iznad sela su: Bostanišća, Orašje, Pastrma, Dolac i Polje; pod selom su: Bašče, Selišće, Gaj i Lokvišće. Ispaša je po brdu Jurjevu Kamenu iznad sela; to je „tršlja“.

Tip sela i drugi podaci.

Na Brijegu između dola Mioca (leva) i Doca (desno) su 3 kuće Arnauta. U levoj strani Mioca je kuća Malića, a u Docima, pod visom Jurevišćima, 3 kuće Tursuna. Malići su pravoslavni, a ostali su muslimani.

Na Jurjevu Kamenu i po groblju na Grćekovcu, iznad kuće Malića su „grčka“ groblja.

Poreklo stanovništva,

Tursuni (3) su starinci.

-„Arnauti“ (3) su starinci. Ranije su se zvali Babići. Jedan od njihovih predaka bio je na vojsci, i doveo ženu „Arnautku“. Njegovi su se potomci, s toga, prozvali Arnautovićima.

-Malići (1) su starinom Dragojlovići iz Vukovskog. Malićima su prozvani tako, što im se baba bila preudala za Malića u Desetniku, i deca joj odrasla kod Malića. Zovu ih još i Cagarićima. Iz Vukovskog im je izašao ded, „kad je kuga morila“. Slave Jovanjdan, a prislužuju Petrov–dan, očev zavet.

Groblja.

Muslimansko je groblje na Lokvišću za selom. Malići su se ranije kopali na Bijelim Vodama. Nedavno su i oni „otvorili“ groblje iznad Lokvišća.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“.  Pripremio saradnik saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.