Порекло презимена, село Слагошчићи (Какањ)

14. октобар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Слагошчићи, општина Какањ. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села, комуникације и воде.

Слагошчићи граниче са Вукановићима, Злокућама и Липницом. Коса Ћеста дели их од Вукановића и Злокућа, „шумерак“ Храстови од Горње Липнице на југу, а Трстивница чини источну границу према Доњој Липници. На северу од села је планина. Куће овога села су у страни под брдом Крчем. Изнад Крча је Придоље, а за овим Јаворје. Лево од села је до Млинчићи, за њим коса Приседе, па до Мишин До. Међу кућама је вода Бара.

Земље и шуме.

Њиве и коснице су већином испод кућа: Папратне Њиве, Диљке, Загај, Гребље, Котлине, Слатине, Радиљевац или Радиељевац, Забрдаље и Приседо. Над селом је Излазак. Испаша је у шумама по странама изнад села. Ливаде су им у Буковој Равни изнад Меорића. По селу има раштрканог шумског дрвећа.

Тип села и остали подаци.

Село се састоји од два збијена чопора, растављена долом Кућишћем. У десном су чопору 2 куће Гавра, 2 Томића и 1 Јозића. Изнад долића су 1 празна кућа Лукића и 2 празне Андралића, а у левом су чопору по једна кућа Туњића и Матића. Сви су католици.

Прича се да је село постало на овај начин. Пре Турака католици су били на Храсном (у Обрама), а овде су им били станови. Кад су Турци дошли у Босну, Слагошчићи, католици са Храсна, пребегли су овамо где су им били станови. На Храсну су неки остали и прешли на ислам; дато им је да себи изаберу земљу, и они су „обради“ Обре, те се сада зову Обралијама. Прича се, да је у данашњим Слагошчићима било велико село, али га је нестало. Уопште, ово је село послед њих година доста опало. Изумрли су староседеоци Томићи.

Порекло становништва.

-Гавре (2) су старинци.

-Андралићи су с Пуовца. Од њих је остао само један мушкарац, и сад је код мајке „у Томића“.

-Матићи (1). Дед им је из Травника.

-Томићи (2) су дошли из Потока код Вареша. Дошли су као најамници пре окупације.

-Јовић (1) је дошао од Зенице пре окупације.

-Лукић (1) је био с Ратња код Сутјеске, из Кланца. Син му, ie код мајке у Матића.

-Туњић (1) je дошао после рата из Вукановића.

Гробље је на Ћести.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“.  Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.