Poreklo prezimena, selo Slagoščići (Kakanj)

14. oktobar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Slagoščići, opština Kakanj. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela, komunikacije i vode.

Slagoščići graniče sa Vukanovićima, Zlokućama i Lipnicom. Kosa Ćesta deli ih od Vukanovića i Zlokuća, „šumerak“ Hrastovi od Gornje Lipnice na jugu, a Trstivnica čini istočnu granicu prema Donjoj Lipnici. Na severu od sela je planina. Kuće ovoga sela su u strani pod brdom Krčem. Iznad Krča je Pridolje, a za ovim Javorje. Levo od sela je do Mlinčići, za njim kosa Prisede, pa do Mišin Do. Među kućama je voda Bara.

Zemlje i šume.

Njive i kosnice su većinom ispod kuća: Papratne Njive, Diljke, Zagaj, Greblje, Kotline, Slatine, Radiljevac ili Radieljevac, Zabrdalje i Prisedo. Nad selom je Izlazak. Ispaša je u šumama po stranama iznad sela. Livade su im u Bukovoj Ravni iznad Meorića. Po selu ima raštrkanog šumskog drveća.

Tip sela i ostali podaci.

Selo se sastoji od dva zbijena čopora, rastavljena dolom Kućišćem. U desnom su čoporu 2 kuće Gavra, 2 Tomića i 1 Jozića. Iznad dolića su 1 prazna kuća Lukića i 2 prazne Andralića, a u levom su čoporu po jedna kuća Tunjića i Matića. Svi su katolici.

Priča se da je selo postalo na ovaj način. Pre Turaka katolici su bili na Hrasnom (u Obrama), a ovde su im bili stanovi. Kad su Turci došli u Bosnu, Slagoščići, katolici sa Hrasna, prebegli su ovamo gde su im bili stanovi. Na Hrasnu su neki ostali i prešli na islam; dato im je da sebi izaberu zemlju, i oni su „obradi“ Obre, te se sada zovu Obralijama. Priča se, da je u današnjim Slagoščićima bilo veliko selo, ali ga je nestalo. Uopšte, ovo je selo posled njih godina dosta opalo. Izumrli su starosedeoci Tomići.

Poreklo stanovništva.

-Gavre (2) su starinci.

-Andralići su s Puovca. Od njih je ostao samo jedan muškarac, i sad je kod majke „u Tomića“.

-Matići (1). Ded im je iz Travnika.

-Tomići (2) su došli iz Potoka kod Vareša. Došli su kao najamnici pre okupacije.

-Jović (1) je došao od Zenice pre okupacije.

-Lukić (1) je bio s Ratnja kod Sutjeske, iz Klanca. Sin mu, ie kod majke u Matića.

-Tunjić (1) je došao posle rata iz Vukanovića.

Groblje je na Ćesti.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“.  Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.