Порекло презимена, село Семетиш (Какањ)

14. октобар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Семетиш (у књизи Семетеш), општина Какањ. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села, комуникације и воде.

Брдо Бочица дели Семетеш од Липнице. Коса Бочица–Игришће–Градина дели од Заграђа. Злокућска Риека (Коњска) дели од Трисћа, а према Злокућама граница иде од Хајдаровића Млина уз Орлову Стијену на Дели–Хасановића Раван под Бочицом. Све су куће у страни; десно су од кућа до и поток Пријеко, што постаје од поточића Подседре и Модрана, а c леве до Вртача и Велике Њиве.

Насред села је вода Врба, крај села Шумица и неколико корита. На њиви Заводи је Суљина Вода, мален али врло студен извор. Верује се да вода пресеца пролив, те ову воду носе чак Добујани, ради лека. Самртници пред смрт траже ове воде. Крај Пријеког је вреоце Грозњичава Вода; ради лека носе и ову воду у друга села.

Земље и шуме.

Готово је сва земља за обрађивање под селом. Њиве се зову: Селишћа, Звирина Јама, Вукасовине, Радине Стране, Вуковине, Вртаче, Велике Њиве, Заворнице, Надгајеви, Мрљави Лугови или Бризја. Изнад села су: Равнице, Пријека и Подседра. Око села је ситна шума, тршља, и ту је и испаша. Некада је било велике шуме. По Модрану и Лушцу има буковине; Лужац је до иза Модрана.

Порекло стаановништва.

У селу су у једном чопору:

6 кућа Шемића,

5 Хадровића и 4 Исмића.

Село је страдало од куге. Разумрли су муслимани Орућевићи. Да је у селу некада било хришћана, доказ су називи Вукасовине, Буковине и Радине Стране.

-Шемићи (6), Хадровићи (5) и Исмићи (4) сматрају се старинцима. Шемићи су били једном отишли у Злокуће, па су се вратили.

Гробље је на Вртачи, крај села.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“.  Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.