Poreklo prezimena, selo Semetiš (Kakanj)

14. oktobar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Semetiš (u knjizi Semeteš), opština Kakanj. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela, komunikacije i vode.

Brdo Bočica deli Semeteš od Lipnice. Kosa Bočica–Igrišće–Gradina deli od Zagrađa. Zlokućska Rieka (Konjska) deli od Trisća, a prema Zlokućama granica ide od Hajdarovića Mlina uz Orlovu Stijenu na Deli–Hasanovića Ravan pod Bočicom. Sve su kuće u strani; desno su od kuća do i potok Prijeko, što postaje od potočića Podsedre i Modrana, a c leve do Vrtača i Velike Njive.

Nasred sela je voda Vrba, kraj sela Šumica i nekoliko korita. Na njivi Zavodi je Suljina Voda, malen ali vrlo studen izvor. Veruje se da voda preseca proliv, te ovu vodu nose čak Dobujani, radi leka. Samrtnici pred smrt traže ove vode. Kraj Prijekog je vreoce Groznjičava Voda; radi leka nose i ovu vodu u druga sela.

Zemlje i šume.

Gotovo je sva zemlja za obrađivanje pod selom. Njive se zovu: Selišća, Zvirina Jama, Vukasovine, Radine Strane, Vukovine, Vrtače, Velike Njive, Zavornice, Nadgajevi, Mrljavi Lugovi ili Brizja. Iznad sela su: Ravnice, Prijeka i Podsedra. Oko sela je sitna šuma, tršlja, i tu je i ispaša. Nekada je bilo velike šume. Po Modranu i Lušcu ima bukovine; Lužac je do iza Modrana.

Poreklo staanovništva.

U selu su u jednom čoporu:

6 kuća Šemića,

5 Hadrovića i 4 Ismića.

Selo je stradalo od kuge. Razumrli su muslimani Orućevići. Da je u selu nekada bilo hrišćana, dokaz su nazivi Vukasovine, Bukovine i Radine Strane.

-Šemići (6), Hadrovići (5) i Ismići (4) smatraju se starincima. Šemići su bili jednom otišli u Zlokuće, pa su se vratili.

Groblje je na Vrtači, kraj sela.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“.  Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.