Порекло презимена, село Заграђе (Какањ)

14. октобар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Заграђе, општина Какањ. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села, комуникације и воде.

Насеље је са свих страна опкољено брдима и косама, и добило је име по положају за Градом (Ивничком Градином), кад се гледа с Црнча. Коса од Градине дели ово насеље од Ивнице, брдо Кревник од Доње Згошће, од Ричице пут што иде уз косу Житељ–Гарци—Муадиновићи—Бочица, а коса Бочица–Равница—Игришћа дели Од Семетеша. Села су по доловима и косама између којих тече више потока. Један Поток долази испод Бочице, и код џамије се састаје с Потоком испод Гараца, и чини Заградски или Вински Поток. Поточић Кривача испод Равнице салива се с десна у Вински Поток, а с лева Грбавица испод Кревника. Међу Грбавицом и Гарским Потоком је село Видовићи; испод кућа је кратак долић Видовићи. Међу Гарским Потоком и оним од Бочице су Амиџићи; неколико кућа је расуто по странама изван ових „махала“. На заравни, на брду Кревнику је село Кревник.

На Кревнику је Студенац, а у Заграђу носе воду с потока.

Земље  и шуме.

Њиве и коснице су већином испод кућа. Зову се: Лука, Кривача, Вино, Ријека, Подбуће, Вуково Селишће, Подбашча, Локва, Кревник, Конак, Росуље и Паковица. По Кревнику, Буђу (под Кревником), Градини, Гарцима и под Бочицом је ситна шума, тршља, и по тим шумама Је сеоска испаша.

Тип села и остали подаци.

На Кревнику су раштркане куће: 1 Ловрића, 1 Шоле и 3 Пуљића. У Видовићима су 8 кућа Бегића, 2 Сарача и 2 Муминовића. У Амиџићима су 4 куће Амиџића, изнад њих 2 Карже, а још на више 2 Агановића. У Потоку су по једна кућа Бегића и Бегуњића, у страни Хоџићима 1 Сарача, у страни Подграјама, изнад Кривача, 1 Сарајлија, у коси Јасенцима, међу Кривачом и долом Винима, 1 Сарајлија и у страни под косом по једна Захировића и Сарача. На Кревнику су католици, а сви остали су муслимани.

Код Градине је „грчко“ гробље. На Равници изнад Јама је неко старинско муслиманско гробље. У Заграђу казују да је на Стјепану (у Црнчу) био неки Стјепан. У Заграђу зову Застјепањем сву земљу за Црначком Градином.

Порекло становништва.

Изумрли су неки Капетановићи, муслимани, који су били досељени.

Муслимани:

-Бегићи (8), Муминовићи (2) и Амиџићи (4) се сматрају старинцима.

-Сарача (3) су давно дошли из Буковља, а старином су из Халуновића.

-Карже (2) су такође дошли из Буковља.

-Сарајлије (2) и Бегуњић (1) су старином Бегићи из Вогошће у Сарајевском Пољу.

-Агановићи (2) су дошли из Зајезде пре окупације Босне.

-Захировић (1) је доселио пре 10 година из Џемата.

-Бегановић (1) је дошао с Црнча у кућу удовице Бегуњићке.

Католици:

-Ловрићи (1) су род с Ловрићима на Брњу.

-Шола (1) је дошао из Вукановића, а старином је од Габеле у Херцеговини.

-Пуљићи или Перићи (3) су старином из Орахова. Дошао им је отац за турске владе.

Гробља.

Муслиманска су гробља код џамије, изнад џамије и у Јасенцима, а католичко је гробље у присоју до Вијенца.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“.  Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.