Poreklo prezimena, selo Zagrađe (Kakanj)

14. oktobar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Zagrađe, opština Kakanj. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela, komunikacije i vode.

Naselje je sa svih strana opkoljeno brdima i kosama, i dobilo je ime po položaju za Gradom (Ivničkom Gradinom), kad se gleda s Crnča. Kosa od Gradine deli ovo naselje od Ivnice, brdo Krevnik od Donje Zgošće, od Ričice put što ide uz kosu Žitelj–Garci—Muadinovići—Bočica, a kosa Bočica–Ravnica—Igrišća deli Od Semeteša. Sela su po dolovima i kosama između kojih teče više potoka. Jedan Potok dolazi ispod Bočice, i kod džamije se sastaje s Potokom ispod Garaca, i čini Zagradski ili Vinski Potok. Potočić Krivača ispod Ravnice saliva se s desna u Vinski Potok, a s leva Grbavica ispod Krevnika. Među Grbavicom i Garskim Potokom je selo Vidovići; ispod kuća je kratak dolić Vidovići. Među Garskim Potokom i onim od Bočice su Amidžići; nekoliko kuća je rasuto po stranama izvan ovih „mahala“. Na zaravni, na brdu Krevniku je selo Krevnik.

Na Krevniku je Studenac, a u Zagrađu nose vodu s potoka.

Zemlje  i šume.

Njive i kosnice su većinom ispod kuća. Zovu se: Luka, Krivača, Vino, Rijeka, Podbuće, Vukovo Selišće, Podbašča, Lokva, Krevnik, Konak, Rosulje i Pakovica. Po Krevniku, Buđu (pod Krevnikom), Gradini, Garcima i pod Bočicom je sitna šuma, tršlja, i po tim šumama Je seoska ispaša.

Tip sela i ostali podaci.

Na Krevniku su raštrkane kuće: 1 Lovrića, 1 Šole i 3 Puljića. U Vidovićima su 8 kuća Begića, 2 Sarača i 2 Muminovića. U Amidžićima su 4 kuće Amidžića, iznad njih 2 Karže, a još na više 2 Aganovića. U Potoku su po jedna kuća Begića i Begunjića, u strani Hodžićima 1 Sarača, u strani Podgrajama, iznad Krivača, 1 Sarajlija, u kosi Jasencima, među Krivačom i dolom Vinima, 1 Sarajlija i u strani pod kosom po jedna Zahirovića i Sarača. Na Krevniku su katolici, a svi ostali su muslimani.

Kod Gradine je „grčko“ groblje. Na Ravnici iznad Jama je neko starinsko muslimansko groblje. U Zagrađu kazuju da je na Stjepanu (u Crnču) bio neki Stjepan. U Zagrađu zovu Zastjepanjem svu zemlju za Crnačkom Gradinom.

Poreklo stanovništva.

Izumrli su neki Kapetanovići, muslimani, koji su bili doseljeni.

Muslimani:

-Begići (8), Muminovići (2) i Amidžići (4) se smatraju starincima.

-Sarača (3) su davno došli iz Bukovlja, a starinom su iz Halunovića.

-Karže (2) su takođe došli iz Bukovlja.

-Sarajlije (2) i Begunjić (1) su starinom Begići iz Vogošće u Sarajevskom Polju.

-Aganovići (2) su došli iz Zajezde pre okupacije Bosne.

-Zahirović (1) je doselio pre 10 godina iz Džemata.

-Beganović (1) je došao s Crnča u kuću udovice Begunjićke.

Katolici:

-Lovrići (1) su rod s Lovrićima na Brnju.

-Šola (1) je došao iz Vukanovića, a starinom je od Gabele u Hercegovini.

-Puljići ili Perići (3) su starinom iz Orahova. Došao im je otac za turske vlade.

Groblja.

Muslimanska su groblja kod džamije, iznad džamije i u Jasencima, a katoličko je groblje u prisoju do Vijenca.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“.  Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.