Poreklo prezimena, selo Obre (Kakanj)

9. septembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Obre, opština Kakanj. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

U ovom su naselju sela: Obre, Ramćik, Hrasno, Vehabi, Usio i Čaluci. Sela su na obe strane reke Trstivnice. Brda Mila, Makarevac ili Makarovac i Gradac čine severnu granicu prema selima Donje Zgošće. Prema Bjelavićima na istoku granica ide preko njiva do reke, prelazi preko reke, i ide na Breze iznad Usjeli, pa na Gaj ispod Slapnice, te deli Obre i Brežane. Od Slapnice na jugu deli brdo Orlovac pa kosa Baličkovac do iznad Turbića, zatim se granica opet spušta na Rijeku, prelazi je i ide između Vehaba i Čatića na zapadu. Čatići i Vehabi su međusobno vrlo blizu.

Ravno ili Hrasno i Čaluca su u strani pod brdom Makarevcem a na gornjem okviru polja, Vehabi su u polju kraj druma, a Obre na samoj obali Rijeke. Na levoj obali Trstionice je selo Usio; Potok iz Ranćika teče između brda Podova i Jelica, a selo Usio je u strani između Potoka i Trstionice, a pod Podima. Iznad Usjeli, po stranama oko Potoka je cigansko selo Ranćik.

Sela se služe vodom iz česami i s Rijeke.

Zemlje i šume.

Zirati su oko sela, a najviše u polju. „Platna“ se zovu: Podvinice, Nadbarica, Selišća, Vinišća, Hrasna, Kazovine, Bregovi, Doljanci, Od Selišća, Grebine. Ispaša im je zajedno sa Bjelavićima, po Dolovima iznad sela.

Tip sela i ostali podaci.

Na Hrasnu su u čoporu 3 kuće Vehaba, 1 Benića, 5 Delibašića, 5 Spahića i 5 Avdispahića. Iznad kuća Spahića je 1 kuća Ljubovića. Benići su katolici, a ostali su muslimani. U ostalim selima su muslimani, osim Ranćika, gde su Cigani. U Čalucima je 7 kuća Čaluka, u Vehabima su 7 Vehaba, 1 Ganibegovića, 1 Avdispahića i 1 Krivokapića; u Obrama su 5 kuća Obralija, a na Usjeli 2 Krivokapića i 1 Šehagića. Na Ranćiku su 4 kuće Sejdića.

Pod selom Hrasnom, „na Grebina“ su dva stećka, a u samom selu je, kod Vehabove kuće, veće groblje. Vide se samo ploče, i niko „ne diera“ u njih. Korito iegdašnje česme bilo je načinjeno od stećka. God. 1779 i Obre plaćaju krvninu za smrt Mula Omera Alefendića.

Vrlo je mogućno da su ovdašnja Mila igrala u istoriji onu ulogu što se pripisuje Milima kod Jajca, jer su ova Mila sasvim blizu Sutjeskoj, negdašnjoj prestonici bosanskih kraljeva.

Poreklo stanovništva.

U ovom su naselju živeli neko vreme Karasalihovići. Posle je doselio na njihovu zemlju neki Gorak, koji je docnije otišao u Tursku.

-Čaluci (7) ne znaju svoga porekla. Neki misle da su oni od Miga u Dobuju, a došli su posle Obralija. Katolici iz susednih sela vele za njih da su „poturčenjaci“; neki znaju čak i to da su Čaluci od današnjeg katoličkog roda Marića ili Šarića u Bjelavićima, s kojima su se uvek lepo pazili.

-Obralije (5) su došli odnekle. Za njih vele katolici da su od bosanskog kraljevskog roda s Bobovca, i da su zato „obrali“ zemlju gde su hteli, kad su prešli na islam. Pominju se pod ovim imenom u sutješkom letopisu 1769 god.

Cpahići (5) i Avdispahići (6) čine jedan rod. Verovatno je da su svi ovi rodovi doseljenici. Dokaz su tome predanje katolika u Lipnici u Slagoščićima, koji vele da su im preci bili na Hrasnom, i činjenica da su ovo sve spahijski rodovi.

-Vehabi (10) su starinom od Konje u Maloj Aziji, odakle su došli za „feta“. Po njihovom predanju, isti su rod i.

-Krivokape (3), koji se pominju 1769. Kao Krivikapići. I Vehabi su ranije bili na Usjeli. Vehabi su imali timar na Glasincu.

-Delibašići (5). Njih je „doprtljao“ Ibrahimbeg Avdispahić posle Omerpaše.

-Ljubovići (1) su došli iz Nevesinja za vreme Nevesinjskog Ustanka.

-Šehagić (1) je iz Vlaovića u Ričici. Došao je na ženovinu. Neki su mu rođaci odselili u Aziju.

-Ganibegović (1) je doselio pre tri godine iz Dobuja na ženovinu.

Katolik:

-Benić (1) je došao iz Čatića. Pre njega bili su tu katolici Tokmakčija, doseljeni pre 150 godina i rod s Tokmakčijama u Bjelavićima.

Cigani:

-Sejdići (Z). Ded im je bio čifčija u Obrama. Jedni su odselili u Papratnici.

Muslimansko je groblje kod džamije, na sredini naselja. Cigani imaju zasebno groblje u svom selu.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.