Poreklo prezimena, selo Brežani (Kakanj)

9. septembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Brežani, opština Kakanj. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela, koumikacije i vode.

Brdo Orlovac ili Orlovače deli Brežane od Slapnice na jugu, kosa Vina deli od Miljačića na jugoistoku, a kosa Breze od Obara na zapadu. Severnu granicu čini Rijeka (Trstionnca). Iznad sela je brdo Orlovače sa svojim delovima Lopatom i Promahama. Naselje se deli na Brežane, Tomašiće i Zagradac, a stanovnici mu se zovu Brežacima. Brežani su u dolu između Tomašića i Gradine, a pod Lopatom. Tomašići su u strmoj strani pod Promahama. Iz Tomašića ide put za Čatiće kroz usek između strme strane Zagraca i dveju glavica: Gradine i Glavice. U tom useku je selo Zagradac. U Brežanima su dva korita u selu i dva vrela pokraj sela, Usov i Jablan.

Zemlje i šume.

Svi su zirati po strani oko sela i u polju. Oko sela.su Strane, Vina i Zagradac, a u Polju: Gornje Polje, Kamenice, Selišće, Podgradine i Uspor. Pod Orlovcem su Jehak, Jasike, Izlazak, Jezerice, Debela Meja i Plana, i tu je seoska ispaša. Ta su mesta pod smrekom i jehovinom.

Tip sela i ostali podaci.

U Brežanima su zbijene kuće: 3 Heganovića, 1 Alispahića, 6 Berbića, 3 Ćosića, 1 Alajbegovića, 1 Spahića i 1 Fazlića. U Tomašićima, koje samo džamija deli od Brežana, su 3 kuće Velispahića, a na Zagracu 1 Maračića. Poslednji su katolici, a svi ostali su muslimani.

Po predanju, Tomašići su dobili ime po kralju Tomašu, ali se predanja razlikuju u podrobnostima. Po jednom predanju, tu je rođen kralj Tomaš, a po drugome on je tu boravio. Muslimani vele da je ovde „vaktile“ bila kuća Stjepana Tomašije, a grad mu je bio na Gradini (glavica u selu). Priča se još, da je na mestu sadašnje džamije bila katolička crkva, i da su se u toj crkvi biskupi „školali“. To se mesto zove Križ. U Miljačićima sam čuo predanje, da su u Brežanima bili katolici, i da su oni, kad su došli Turci u Bosnu, delom izbegli a delom prešli na islam.  U Polju, pod Jabukom je Merzino Greblje; to je staro muslimansko groblje od „mubarećije“. U Tomašićima se jedna kuća zove Risovina, po izumrlom rodu Avdage Risa. Izumrli su i Ramići, koji su bili starinom iz Potoka za Ričncom.

Poreklo stanovništva.

-Velispahići (Z) vele da su „Bošnjaci od feta“.

-Ćosići (3) su takođe „staro koljeno“. Jedan je odselio u Visoko.

-Berbići (6) su davnašnji doseljenici iz Sarajeva, a starinom su iz Anadola. Neki Berbo iz Sarajeva zašao po celima, ovde „begenisao“ i kupio zemlju. Jedan njihov predak bolovao je kuguu ovom selu, od prilike pre 150 godina. Rod je vrlo mnogobrojan. Što u ovom i što u drugim selima ima ih 55 muških glava.

-Alajbegović ili Sarajlija (1) je došao iz Sarajeva na ženovinu.

-Heganovići (3). Otac im. je došao pre okupacije iz Sutjeske. Opširnije u opisu Sutjeske.

-Spahić (1) je doselio pre 30 godina s Hrasna u Obrama.

-Fazlić (1) je doselio pre 30 godina iz Malih Trnovaca.

-Alispahić (1) je došao iz Ričice na ženovinu.

Katolik Maračić (1) je došao sa Slapnice. Opširnije u opisu Slapnice.

Seosko (muslimansko) groblje je pod Miljačićima.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.