Порекло презимена, село Долови (Високо)

26. август 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Долови, општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља и воде.

Село је малено, а зове се Доловима јер лежи у страни једне косе, међу два дола. Од Шошања га деле Стране, њиве Водице и раван Криж од Трноваца, а до Ракове Ноге од Лучића. Према северу су површ Површница, и брда Врхови, Блата и Опеке.

Долови су нагнути ка северу. Лево је Авдића До и у његовом горњем делу је вода Посидица, а десни се до зове Подбаре. Све су куће у чопору на десној страни Авдића Дола.

Село носи воду с Посидице.

Земље и шуме.

Њиве и чаири су са свих страна села и зову се: Њиве, Посидице, Надводе, Површнице, Торине, Жаножак, Сјеверска, Стране, Водице, Брдо, Авдића Долови и Подбашча.

Испаша је над селом: по Врби, Вртачи, Средњем Рату, Наћвицама, Раћевим Њивама и Шошањској Страни. Сва су та места под ситном шумом.

Тип села и остали подаци.

У „махали“ су 4 куће Велића и 6 Хајдуковића. Сви су муслимани.

На Површници је неки старински гроб с два ступа. Око овог гроба обводе три пута коња који не може да мокри.

У Називу Авдића Долови сачувана је успомена на неке Авдиће, али се о њима не зна ништа. Насеље је новијега порекла, јер нема свога гробља.

Порекло становништва.

-Велићи (4). Њихов је предак дошао као дете из Херцеговине; то је било пре пет колена. Нису род Велићима у Ивници, а сељани их зову и Калајџићима.

-Хајдуковићи (6). Њихови су преци доселили али се не зна одакле. Нису давно дошли, јер је oд њиховог рода први овде сахрањен дед. Били су бегови, и имали су тимар „Луковац“ (Лукавац) у Спречи.

Гробље је уз трновачко, на Крижу.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.