Poreklo prezimena, selo Dolovi (Visoko)

26. avgust 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Dolovi, opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

Selo je maleno, a zove se Dolovima jer leži u strani jedne kose, među dva dola. Od Šošanja ga dele Strane, njive Vodice i ravan Križ od Trnovaca, a do Rakove Noge od Lučića. Prema severu su površ Površnica, i brda Vrhovi, Blata i Opeke.

Dolovi su nagnuti ka severu. Levo je Avdića Do i u njegovom gornjem delu je voda Posidica, a desni se do zove Podbare. Sve su kuće u čoporu na desnoj strani Avdića Dola.

Selo nosi vodu s Posidice.

Zemlje i šume.

Njive i čairi su sa svih strana sela i zovu se: Njive, Posidice, Nadvode, Površnice, Torine, Žanožak, Sjeverska, Strane, Vodice, Brdo, Avdića Dolovi i Podbašča.

Ispaša je nad selom: po Vrbi, Vrtači, Srednjem Ratu, Naćvicama, Raćevim Njivama i Šošanjskoj Strani. Sva su ta mesta pod sitnom šumom.

Tip sela i ostali podaci.

U „mahali“ su 4 kuće Velića i 6 Hajdukovića. Svi su muslimani.

Na Površnici je neki starinski grob s dva stupa. Oko ovog groba obvode tri puta konja koji ne može da mokri.

U Nazivu Avdića Dolovi sačuvana je uspomena na neke Avdiće, ali se o njima ne zna ništa. Naselje je novijega porekla, jer nema svoga groblja.

Poreklo stanovništva.

-Velići (4). Njihov je predak došao kao dete iz Hercegovine; to je bilo pre pet kolena. Nisu rod Velićima u Ivnici, a seljani ih zovu i Kalajdžićima.

-Hajdukovići (6). Njihovi su preci doselili ali se ne zna odakle. Nisu davno došli, jer je od njihovog roda prvi ovde sahranjen ded. Bili su begovi, i imali su timar „Lukovac“ (Lukavac) u Spreči.

Groblje je uz trnovačko, na Križu.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.