Порекло презимена, село Биштрани (Какањ)

26. август 2023.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Биштрани, општина Какањ, Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља и воде.

Села овога насеља су у странама, испод Голог Брда, и окренута су северу. Од Буличића и од Лужнице на истоку и југу деле испаша Текија и крчевина Јеловик, на западу пут преко Плана и Радаљ–Камена дели од Порјечана, а Брдо од Слапнице; Ељењак дели од Сеоца на северу.

Од више врела на Барама изнад села настаје поток Баре и тече кроз Луке па између Ељенка и Сеоца и салива се у Трстионицу, под Сеоцем. Десно од Бара је коса Такала или Тачала, десно од ње до Мочила или Млаке, па коса Страна.

У страни изнад Мочила је село До, а изнад Такала су Биштрани. У страни под Брдом су крчевине са селима Брдом и Потоком. У Луке силази с леве стране до Слане Воде, што постаје од долова Слатине и Низовића Дола. Та села чине Горње Биштране, а Доње чнне села Орах и Лопе. Орах је у страни под Голим Брдом, ниже села Брда; Лопе су испод овога села, на једној ниској а пространој главици, такође на левој страни потока Низ Баре. Испод Лопа настају Долине, између брда Фрљаковице и села Сеоца, које с лева примају до Хранаћ.

До носи воду из Дола, Брдо с Брда, а Биштрани с Кратуљца, Лопе с врела Мекиша, а Орах с Горње Воде, која извире изнад села и протиче кроз село.

Земље и шуме.

У Горњем су Селу зирати: Подгаји, Ливаде, Луке, Млаке, Слане Воде, До и Мочила, а у Доњем: Росуље, Луке, Приметиице, Брдо, Вино (зараван изнад Ораха), Закуће и Орах.

Лопе и Биштрани имају заједничку испашу по шуми Маргети до Радаљ-Камена и Богошића: по Текији и Јеловику, а Орах и Брдо на Слатинама и Старом Гају према Порјечанима. Око села има доста приватних гајева, букових и храстових.

Тип села и остали подаци.

У Горњем Селу су раштркане куће, а Орах и Лопе су „сабрани“. Баре деле Горње село од Доњег. У долу су 2 куће католика Љољића, у Биштранима 1 католика Ћустоње и 2 Шарића и 2 муслимана Алиспахића; у Потоку су католици: 1 кућа Шарића, 2 Роша и 3 Бошњака, а на Брду је по једна кућа католика Шапине, Бошњака, Љољића и Роша и једна муслимана Џинића. На Ораху и у Лопама су сами муслимани,  и то: 3 куће Ганија, 1 Горака, 1 Хаиловаца, 1 Кевиља, 1 Лопа на Ораху и 9 Лопа, 1 Налића и 1 Кусовића у Лопама.

„По времену више Дола је стајао неки Биштро“, муслиманин, те се по њему и село прозвало. Његов је род куга поморила.

Прича се, да је на Винима, између Ораха и Лопа, била црква, и да је испод села ишла „каурска калдрма“. Има остатака неке старе калдрме. Изнад куће Шабана Куловића, под Винима, стоји и сада један „мрамор“; налазили су још гробова под земљом. Код Ељењка је такође „грчко камење“.

У Горњем Селу било је много муслиманских кућа. Крај Дола је велико старо муслиманско гробље. На Текији, која припада Лужници, је помињато старинско гробље. Прича се, да је ту била текија. Заиста, у том гробљу има један шеховски нишан. Пре куге, на Ораху су живели јаки родови Џине и Хајдаровићи. Хајдаровићи су били бегови и имали тимар у „Парачићу“. Од Хајдаровића су живе само још три сестре. У сиџилу височког кадије помиње се Ибрахимбаша Лојо (?) из Биштрана.

Порекло становништв.

Муслимани:

Иселили су из овога насеља муслимани Мливићи у Шошње.

Сада у селу живе:

-Џине (1), у кући Ганија, били су спахије, и старинци су.

-Лопе (10) су старином из Анадола.

-Алиспахић (2) се зову и Мујићи, по деду. Кад је била „мубарећија“, дедо Алиспахића побегао је у Моњаре, и остало му је само једно дете. Доцније се вратио у опустело село, а пре куге је Горње Село давало по десет војника. Сматрају се старинцима.

-Нало (1) је раније био у Горњем Селу, па је прешао у Лопе. Његова рода има и на Џиндићима, куда су одселили са Сеоца.

-Хаиловци (1) су доселили из Великог Чајна пре окупације.

-Гораци (1) су доселили са Слатнице пре окупације.

-Ганије (3) су дошли из Порјечана пре окупације.

-Кевиљ (1). Дед му је доселио из Ричице на женовину.

-Џинић (1) је доселио са Брестовска, пет година пре светског рата.

-Куловић (1) је старином из Зајезде. Били су и на Сеоцу. Род је c Куловићима на Слапници.

Католици:

-Шарићи (3) су старином од Блажуја у фојничком срезу.

-Шапина (1) је дошао из Порјечана, а старином је из Дувна.

-Бошњаци (4) су дошли из Зајезде пре окупације, а старином су из Студенаца у Далмацији.

– Ђустоње (1) су дошли из Подстиња у фојничком срезу.

-Љољићи (3) су старином од Бротња у Херцеговини. „Приа су били у Трноваца”, а има око 60 година, како су дошли у Биштране.

-Роше (3) су доселили пре окупације из фојничког среза, а можда су старином из Херцеговине.

Гробља.

Алиспахићи се једини копају у старом муслиманском гробљу у Горњем Селу. Веле, да на том гробљу има „тариха” својиx пет стотина година. Гробље за Орах је на Лукама, под селом, а за Лопе на главици Погорници до Градине под љељенком. Католичко је гробље у Низовић–долу.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.