Poreklo prezimena, selo Bištrani (Kakanj)

26. avgust 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Bištrani, opština Kakanj, Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

Sela ovoga naselja su u stranama, ispod Golog Brda, i okrenuta su severu. Od Buličića i od Lužnice na istoku i jugu dele ispaša Tekija i krčevina Jelovik, na zapadu put preko Plana i Radalj–Kamena deli od Porječana, a Brdo od Slapnice; Eljenjak deli od Seoca na severu.

Od više vrela na Barama iznad sela nastaje potok Bare i teče kroz Luke pa između Eljenka i Seoca i saliva se u Trstionicu, pod Seocem. Desno od Bara je kosa Takala ili Tačala, desno od nje do Močila ili Mlake, pa kosa Strana.

U strani iznad Močila je selo Do, a iznad Takala su Bištrani. U strani pod Brdom su krčevine sa selima Brdom i Potokom. U Luke silazi s leve strane do Slane Vode, što postaje od dolova Slatine i Nizovića Dola. Ta sela čine Gornje Bištrane, a Donje čnne sela Orah i Lope. Orah je u strani pod Golim Brdom, niže sela Brda; Lope su ispod ovoga sela, na jednoj niskoj a prostranoj glavici, takođe na levoj strani potoka Niz Bare. Ispod Lopa nastaju Doline, između brda Frljakovice i sela Seoca, koje s leva primaju do Hranać.

Do nosi vodu iz Dola, Brdo s Brda, a Bištrani s Kratuljca, Lope s vrela Mekiša, a Orah s Gornje Vode, koja izvire iznad sela i protiče kroz selo.

Zemlje i šume.

U Gornjem su Selu zirati: Podgaji, Livade, Luke, Mlake, Slane Vode, Do i Močila, a u Donjem: Rosulje, Luke, Primetiice, Brdo, Vino (zaravan iznad Oraha), Zakuće i Orah.

Lope i Bištrani imaju zajedničku ispašu po šumi Margeti do Radalj-Kamena i Bogošića: po Tekiji i Jeloviku, a Orah i Brdo na Slatinama i Starom Gaju prema Porječanima. Oko sela ima dosta privatnih gajeva, bukovih i hrastovih.

Tip sela i ostali podaci.

U Gornjem Selu su raštrkane kuće, a Orah i Lope su „sabrani“. Bare dele Gornje selo od Donjeg. U dolu su 2 kuće katolika Ljoljića, u Bištranima 1 katolika Ćustonje i 2 Šarića i 2 muslimana Alispahića; u Potoku su katolici: 1 kuća Šarića, 2 Roša i 3 Bošnjaka, a na Brdu je po jedna kuća katolika Šapine, Bošnjaka, Ljoljića i Roša i jedna muslimana Džinića. Na Orahu i u Lopama su sami muslimani,  i to: 3 kuće Ganija, 1 Goraka, 1 Hailovaca, 1 Kevilja, 1 Lopa na Orahu i 9 Lopa, 1 Nalića i 1 Kusovića u Lopama.

„Po vremenu više Dola je stajao neki Bištro“, muslimanin, te se po njemu i selo prozvalo. Njegov je rod kuga pomorila.

Priča se, da je na Vinima, između Oraha i Lopa, bila crkva, i da je ispod sela išla „kaurska kaldrma“. Ima ostataka neke stare kaldrme. Iznad kuće Šabana Kulovića, pod Vinima, stoji i sada jedan „mramor“; nalazili su još grobova pod zemljom. Kod Eljenjka je takođe „grčko kamenje“.

U Gornjem Selu bilo je mnogo muslimanskih kuća. Kraj Dola je veliko staro muslimansko groblje. Na Tekiji, koja pripada Lužnici, je pominjato starinsko groblje. Priča se, da je tu bila tekija. Zaista, u tom groblju ima jedan šehovski nišan. Pre kuge, na Orahu su živeli jaki rodovi Džine i Hajdarovići. Hajdarovići su bili begovi i imali timar u „Paračiću“. Od Hajdarovića su žive samo još tri sestre. U sidžilu visočkog kadije pominje se Ibrahimbaša Lojo (?) iz Bištrana.

Poreklo stanovništv.

Muslimani:

Iselili su iz ovoga naselja muslimani Mlivići u Šošnje.

Sada u selu žive:

-Džine (1), u kući Ganija, bili su spahije, i starinci su.

-Lope (10) su starinom iz Anadola.

-Alispahić (2) se zovu i Mujići, po dedu. Kad je bila „mubarećija“, dedo Alispahića pobegao je u Monjare, i ostalo mu je samo jedno dete. Docnije se vratio u opustelo selo, a pre kuge je Gornje Selo davalo po deset vojnika. Smatraju se starincima.

-Nalo (1) je ranije bio u Gornjem Selu, pa je prešao u Lope. Njegova roda ima i na Džindićima, kuda su odselili sa Seoca.

-Hailovci (1) su doselili iz Velikog Čajna pre okupacije.

-Goraci (1) su doselili sa Slatnice pre okupacije.

-Ganije (3) su došli iz Porječana pre okupacije.

-Kevilj (1). Ded mu je doselio iz Ričice na ženovinu.

-Džinić (1) je doselio sa Brestovska, pet godina pre svetskog rata.

-Kulović (1) je starinom iz Zajezde. Bili su i na Seocu. Rod je c Kulovićima na Slapnici.

Katolici:

-Šarići (3) su starinom od Blažuja u fojničkom srezu.

-Šapina (1) je došao iz Porječana, a starinom je iz Duvna.

-Bošnjaci (4) su došli iz Zajezde pre okupacije, a starinom su iz Studenaca u Dalmaciji.

– Đustonje (1) su došli iz Podstinja u fojničkom srezu.

-Ljoljići (3) su starinom od Brotnja u Hercegovini. „Pria su bili u Trnovaca”, a ima oko 60 godina, kako su došli u Bištrane.

-Roše (3) su doselili pre okupacije iz fojničkog sreza, a možda su starinom iz Hercegovine.

Groblja.

Alispahići se jedini kopaju u starom muslimanskom groblju u Gornjem Selu. Vele, da na tom groblju ima „tariha” svojix pet stotina godina. Groblje za Orah je na Lukama, pod selom, a za Lope na glavici Pogornici do Gradine pod ljeljenkom. Katoličko je groblje u Nizović–dolu.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.