Podrška projektu “Poreklo čoveka”

9. avgust 2023.

komentara: 2

Na inicijativu Alekse Gajića, studenta master studija fotografije na likovnom departmanu Akademije umetnosti u Novom Sadu i člana Društva “Poreklo”, te uz preporuku dekana prof. Siniše Bokana, Upravni odbor DSR “Poreklo” 07.04.2023. godine doneo je odluku da podrži njegov projekat “Poreklo čoveka” .

 

O umetniku i radu

Aleksa Gajić je student fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je završio osnovne studije i trenutno pohađamaster studije na istoj katedri. Ovaj rad ima za cilj da na vizuelni način ilustruje prošlost i sadašnjost ljudi sa ovog podneblja, da kroz vizuelni metod pokuša da rezimira veoma širok vremenski period i da odgovori na pitanju ko smo i šta nas čini onima kakvi jesmo, kao pojedinci i kako društvo u celini. Balkan sa svojom jedinstvenom geopolitičkom pozicijom proživljava sličnu sudbinu od praistorije, zbog čega ga odlikuje veoma burna prošlost i sadašnjost, ali i bogastvo kulturoloških uticaja. Razlog za to je sama pozicija koja je na tromeđi tri kontinenta i koja se oduvek koristila kao kopneni most između pre svega Afrike i Evrope, ali i Azije i bliskog istoka.

 

Prva faza rada

Tokom 2020. godine počeo sam da sakupljam predmete koje Dunav izbaci na obali ispod Petrovaradinske stene. Takav vid arheologije se naziva sekundarna jer je Dunav taj koji prevrće nanose i izbacuje predmete iz različitih vremenskih perioda na površinu. O svim nalazima je obavešten Muzej Vojvodine i kome će pripasti pronađeni predmeti pri završetku projekta. Potreba za sakupljanjem je proizašla iz želje da stupim u kontakt sa precima bez posredstva institucija. Trenutno u kolekciji imam preko 500 predmeta, tu spadaju spadaju preistorijsko kameno oruđe, neolitske sekire, rimski, srednjovekovni, otomanski, austrougarski predmeti i novac, neolitska grnčarija i drugo. Pored istorijskih predmeta sakupljam i savremene predmete, koji nemaju mesta u zbirkama istorijskih muzeja, ali su podjednako  svedoče o životu i razvoju ovog podneblja.

Sakupljene predmete grupišem po nameni i po vremenskom periodu, nakon čega ih fotografišem. Tako grupisani ilustruju kulturno i istorijsko bogatstvo kako Srbije tako i svih naroda i kultura koji su ove predele nazivali domom kroz prošlost.

Druga faza rada

Kao nastavak istraživanja odlučio sam da se posvetim arheogenetici. Postavio sam hipotezu da će genetski tragovi u nama biti analogni sa nalazima, odnosno da za gotovo svaku etapu u prošlosti postoji i genetski trag u ljudima koji danas ovde žive.

Zahvaljujući javno dostupnim informacijama iz arhive Društva srpskih rodoslovaca „Poreklo“ hipoteza je potvrđena.

Druga faza rada ima za cilj da kroz fotografiju ilustruje raznolikost istorijskih uticaja koji se ugledaju u različitim pra maticama roda. Potrebni su mi dobrovoljci iz svih prisutnih haplogrupa iz Srbije. Svestan sam da se karakteristike haplogrupe ne ogledaju u anatomiji i to mi nije cilj da istražujem. Dobrovoljce bih fotografisao na neutralnoj pozadini, lišenih svih suvišnih detalja. Slično poput predmeta. Od ličnih podata ne bih postavljao ništa, čak ni ime, samo bih istakao haplogrupu.

U širem kontekstu, kada se predstave sa predmetima dobijaju kompletno i potpuno novo značenje. Primera radi, genetsko ispitivanje mog porekla pokazalo je da sam poreklom iz Potarja iz plemena Kriča, koji su najverovatnije naselili Balkan tokom poznog Rimskog carstva ili rane Vizantije. Moja haplogrupa uz predmet iz tog perioda stvara direktnu vezu između mene kao potomka i pramatice.

Tema arheogenetike je prilično mlada i veoma slabo zastupljena na svetskoj umetničkoj sceni, i tokom istraživanja nisam naišao ni na jedan rad koji je obrađuje na sličan način. Smatram da je stvar koju radi Društvo “Poreklo” prilično važna i zdrava za naš nacionalni identitet, jer pre svega stavlja tačku na proizvoljno tumačenje porekla naroda sa ovih prostora. Kroz kulturni i medijski prostor koji imam kao umetnik želim da doprinesem širenju svesti o ovoj temi.

 

Svi zainteresovani mogu da se prijave autoru projekta putem sledeće kontakt forme koji će ih kontaktirati putem imejla o daljim koracima za učešće u ovom projektu.

    Flag Counter

    Komentari (2)

    Odgovorite

    2 komentara

    1. Miloš Milivojević

      Poštovani g. Aleksa,

      Obzirom da sam zadivljen ovim što sam pročitao o Vašem dosadašnjem radu, kao i projektu, želim da kažem da sam ozbiljno zainteresovan za saradnju. Iz hobija se bavim antropologijom od 2009. godine, sa akcentom na fizičku antropologiju i genetiku, tako da mislim da bih mogao biti od koristi. Trenutno pišem rad na temu “Nastanak i razvoj ljudske vrste”. Krenuo sam od poslednjeg zajedničkog pretka čoveka i šimpanze, sahelantropusa, dakle od početka ljudske evolucije pre oko 7.000.000 godina. Kada sam došao do pojave homo sapijensa, u priču sam uključio i haplogrupe koje prate migracije i događaje. Trenutno sam stigao do perioda pre oko 33.000 godina i gravetijen kulture. Da ne dužim dalje sa pričom, smatram da bi naša saradnja mogla da stvori dobre rezultate. Poslao sam svoje podatke, tako da možete da me kontaktirate.

      Puno uspeha u daljem radu i sve najbolje!

      Miloš Milivojević

      • Aleksa Gajić

        Poštovani Miloše,

        hvala najlepše na komentaru. Drago mi je da Vas je moj projekat zainteresovao. Siguran sam da možemo ostvariti uspešnu saradnju. Svaka stručna pomoć dobrodošla. Kontaktiraću Vas radi daljnjeg dogovora. Hvala još jednom!

        Srdačan pozdrav,

        Aleksa Gajić