Порекло презимена, село Грђевац (Високо)

5. август 2023.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Грђевац, општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља, комуникације и воде.

Брда Суљића Гај и Совљак деле од Уповца на западу и Бузића на југозападу. На југоистоку Коса дели од Порјечана, Поклечића и Брда на југоистоку, а иза ње је до Баре, којим тече Брдољачки или Порјечки Поток. На северу су Скопарановићи.

Село је поред потока, десно од саставака потока Точила из Трноваца и Потока из Скопарановића, и испод тих саставака. Крај потока је Стубо, с ког село носи воду.

Земље и шуме.

Зиратна је земља под селом, по странама око Потока: Јабучице, Лука, Луке, Пољанице, Њиве, Мишарци, До, Надо (Над—до) и Поди. Испаша је по Барицама и Петковачама, ситној шуми изнад села.

Тип села.

Десно од Потока су у групи 5 кућа православних Суботића и од муслимана: 5 Порча, 5 Лепића, 3 Ајдиновића и 3 Силајџија. На левој страни Потока је још једна кућа Лепића. Под селом, у осоју „у Потока“ је још једна кућа Порча.

Ha доњем оквиру Пода, крај железничке пруге је „грчко гребље“. У старом муслиманском гробљу је старински гроб неког Мехмеда Пожегије, што значи да је овде било досељеника из славонске Пожеге.

Порекло становништва.

-Лепићи (6). О њиховом пореклу в. у опису Скопарановића.

-Ајдиновићи (3). Опширније у опису Арнаутовића.

-Силајџије (3) су старином Ајдиновићи.

-Порче (6) су непознатог порекла.

Крехо (у кући Лепића) дошао је с Добриња пре 18 година.

-Суботићи (5). Отац им је доселио из Херцеговине. Имају рода и на Бијелим Водама. Славе Св. Илију.

Гробља.

Муслиманско је гробље на Коси крај пута; поред овога гробља има и старих мезарлука. Суботићи се сахрањују y Добрињском гробљу.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.