Poreklo prezimena, selo Grđevac (Visoko)

5. avgust 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Grđevac, opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja, komunikacije i vode.

Brda Suljića Gaj i Sovljak dele od Upovca na zapadu i Buzića na jugozapadu. Na jugoistoku Kosa deli od Porječana, Poklečića i Brda na jugoistoku, a iza nje je do Bare, kojim teče Brdoljački ili Porječki Potok. Na severu su Skoparanovići.

Selo je pored potoka, desno od sastavaka potoka Točila iz Trnovaca i Potoka iz Skoparanovića, i ispod tih sastavaka. Kraj potoka je Stubo, s kog selo nosi vodu.

Zemlje i šume.

Ziratna je zemlja pod selom, po stranama oko Potoka: Jabučice, Luka, Luke, Poljanice, Njive, Mišarci, Do, Nado (Nad—do) i Podi. Ispaša je po Baricama i Petkovačama, sitnoj šumi iznad sela.

Tip sela.

Desno od Potoka su u grupi 5 kuća pravoslavnih Subotića i od muslimana: 5 Porča, 5 Lepića, 3 Ajdinovića i 3 Silajdžija. Na levoj strani Potoka je još jedna kuća Lepića. Pod selom, u osoju „u Potoka“ je još jedna kuća Porča.

Ha donjem okviru Poda, kraj železničke pruge je „grčko greblje“. U starom muslimanskom groblju je starinski grob nekog Mehmeda Požegije, što znači da je ovde bilo doseljenika iz slavonske Požege.

Poreklo stanovništva.

-Lepići (6). O njihovom poreklu v. u opisu Skoparanovića.

-Ajdinovići (3). Opširnije u opisu Arnautovića.

-Silajdžije (3) su starinom Ajdinovići.

-Porče (6) su nepoznatog porekla.

Kreho (u kući Lepića) došao je s Dobrinja pre 18 godina.

-Subotići (5). Otac im je doselio iz Hercegovine. Imaju roda i na Bijelim Vodama. Slave Sv. Iliju.

Groblja.

Muslimansko je groblje na Kosi kraj puta; pored ovoga groblja ima i starih mezarluka. Subotići se sahranjuju y Dobrinjskom groblju.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.