Порекло презимена, село Уповац (Високо)

16. јул 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Уповац, општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља, комуникације и воде.

У овом су насељу села Уповац и Долови. Шума Орућева Њива дели их од Слапнице и „од Скопарановић“ на северу и североистоку, Брлози и Паљевине деле од Горе на северозападу, Паљевине деле и од Добрица на западу, а Конак „од Бузић“ на југу. На истоку, према Грћевцу, граница иде путем „прико“ Пода, затим на косу Совуљак, па на Буковик и Орућеву Њиву.

Уповац ја „при страни“ под косом Стјеницом; испод села је до Баре, а под њим је поље. Изнад села, а десно од Стјенице, има више мањих долова. Ти се долови састају у један велики до у ком је село Долови. Кроз Долове тече Поток низ Дужице; „извиера у Долова у Порча“, и тече у Босну.

Под Уповцем је вода Корито, а у Доловима носе воду с корита Порчића Баре.

Земље и шуме.

Зирати су по странама под селом и у Доловима. У Доловима су: Дужице, Граховишћа, Долови, Мешћема и Згонови. Под селом су: Подграје, Педвинце, Табхана, Баре, Велике Њиве, Надамлини, Пољанице („до Бузић“). Стране око Долова: Крушчице, Тавница, Јазвине, Вагањ, Комине, Заграховишће и Поде су под ситном шумом и служе као испаша.

Тип села.

У Уповцу су у групи изнад пута: 1 кућа Бућука, 4 Кубата, 3 Кадрића, 3 Мемића и 1 Сулића. У Доловима су 3 куће Кубата и 1 Кадрића. Сви су муслимани.

Прича се да је на месту Мешћеми „вактиле“ био неки суд а на Табхани табхана.

И ово је село страдало од куге.

Порекло становништва.

-Мемићи (3) су старинци.

-Кубати (7) су старином „Уповљаци“, а Кадрићи (4) су од Кубата. Старинци су.

-Бућук (1). Дед му је доселио из Малих Трноваца; има још рода у „Малих Трноваца“.

-Суљићи (1) je дошао „из Мишотић“ пре 35 година.

Гробље је изнад села Бузића.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.