Poreklo prezimena, selo Upovac (Visoko)

16. jul 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Upovac, opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja, komunikacije i vode.

U ovom su naselju sela Upovac i Dolovi. Šuma Orućeva Njiva deli ih od Slapnice i „od Skoparanović“ na severu i severoistoku, Brlozi i Paljevine dele od Gore na severozapadu, Paljevine dele i od Dobrica na zapadu, a Konak „od Buzić“ na jugu. Na istoku, prema Grćevcu, granica ide putem „priko“ Poda, zatim na kosu Sovuljak, pa na Bukovik i Orućevu Njivu.

Upovac ja „pri strani“ pod kosom Stjenicom; ispod sela je do Bare, a pod njim je polje. Iznad sela, a desno od Stjenice, ima više manjih dolova. Ti se dolovi sastaju u jedan veliki do u kom je selo Dolovi. Kroz Dolove teče Potok niz Dužice; „izviera u Dolova u Porča“, i teče u Bosnu.

Pod Upovcem je voda Korito, a u Dolovima nose vodu s korita Porčića Bare.

Zemlje i šume.

Zirati su po stranama pod selom i u Dolovima. U Dolovima su: Dužice, Grahovišća, Dolovi, Mešćema i Zgonovi. Pod selom su: Podgraje, Pedvince, Tabhana, Bare, Velike Njive, Nadamlini, Poljanice („do Buzić“). Strane oko Dolova: Kruščice, Tavnica, Jazvine, Vaganj, Komine, Zagrahovišće i Pode su pod sitnom šumom i služe kao ispaša.

Tip sela.

U Upovcu su u grupi iznad puta: 1 kuća Bućuka, 4 Kubata, 3 Kadrića, 3 Memića i 1 Sulića. U Dolovima su 3 kuće Kubata i 1 Kadrića. Svi su muslimani.

Priča se da je na mestu Mešćemi „vaktile“ bio neki sud a na Tabhani tabhana.

I ovo je selo stradalo od kuge.

Poreklo stanovništva.

-Memići (3) su starinci.

-Kubati (7) su starinom „Upovljaci“, a Kadrići (4) su od Kubata. Starinci su.

-Bućuk (1). Ded mu je doselio iz Malih Trnovaca; ima još roda u „Malih Trnovaca“.

-Suljići (1) je došao „iz Mišotić“ pre 35 godina.

Groblje je iznad sela Buzića.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.