Poreklo prezimena, selo Mulići (Visoko)

16. jul 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Mulići, opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja, komunikacije i vode.

Ovo naselje čine sela Mulići, Bosnići, Strane, Trnoviti Do i Velika Njiva. Mulići su u velikom meandru Bosne ispod Topuzova Polja, a na desnoj obali Bosne. Iako je obala visoka (do 10 m), za velikih poplava Bosna može da poplavi jedan deo sela (1915). Ostala su sela u brdu: Strane, do njih Trnoviti Do, pa Bosnići pod Miljevcem, na kosi između potoka što dolazi s Velike Njive i potoka s Miljevca, i Velika Njiva, koju od Bosnića deli šuma Grabovi.

U Mulićima se zimi služe bunarskom vodom a leti nose vodu s Bosne. U ostalim selima ima dosta vrela, od kojih je najznatnije Badanj u Bosnićima.

Zemlje i šume.

Ziratna zemlja je u Mulićima većinom ispod sela: Strančica, Gornje Polje, u Polju, Potkuće, Podbašče, Vukače, Aštilje, Podtrešnja, Jarkovi, Podvanj, Batore. U Boenićima su starije njive ispod kuća: Do, Strana, Zastrane — a iznad kuća, u Jezeru su krčevine, krčene sve posle 1878. Do Bosnića su Trnoviti Do i Grabljeva Njiva. Zemlja je većinom prijegor i ilovača. U samom polju nema nikakve šume. Sitne šume ima iznad Bosnića — ranije je bilo mnogo više – na Miljevcu, Jezeru i Zastranama. To je većinom mera i služi u isto rreme i kao ispaša.

Tip sela.

U Mulićima su pored puta 4 kuće Begovića, 1 Šarenca, 1 Alijagića, 1 Suljića, 1 Radoša, 1 Derviševića, i u jednoj kući Rašidbegović i Begović. U strani kod Usjeli, pod Podima su 2 kuće Muzaferija. U Trnovitom Dolu su 2 Đurića, na jednom obronku iznad terase Podi—Ravne—Piskavice. Na Stranama nema sada niko, u Bosnićima su 7 Alijagića i na Velikoj Njivi 3 Perovića.

Starine u selu.

U strani iznad Mulića, na mestu Arapovcu, ima veliki nišan. Priča se da je tu poginuo i sahranjen nekakav Arapin. Preko Podi i Ravni vodila je stara kaldrma.

Poreklo stanovništva.

Danas u ovoj mahali ima muslimana, pravoslavnih i katolika. Svi su doseljenici. U sidžilu visočkog kadije pominju se 1810-1811 neki muslimani i pravoslavni iz ovoga sela. izumrli su muslimani Šećerovići; bili su starinci (?).

Iselili su: Siljić–Karasalihović u Visoko, Trako i Mujke u Tursku posle aneksije; pravoslavni Spreče u Zimču, a gde su sada Šarenci bili su ranije Šavire. U Bosnićima su bili Kuvači.

Od muslimana žive u selu:

-Begovići (5) i Rašidbegović (1), starinom Rezakovići iz Uvorića, odakle su doselili oko 1800. god., a Rezakovići u Uvorićima su starinci. Bili su im stari nekakve sudije, a jedan od starjenika bio je u Bimbaše kao oficir.

-Dervišević (1) je došao iz Kovačića u Gračanici pre 10 godina; u Kovačićima su starinci.

-Muzaferije (2) su došli verovatno iz Sarajeva, a starinom su iz Carigrada. Opširnije u opisu Visokog.

-Suljići (1) je nepoznatog porekla.

-Alijagića (8) ded je iz Loznika. Ovde se namnože i rasele u Uvoriće i Podvince, a jedni ostanu u Lozniku.

Pravoslavni su:

Perovići (3) na Velikoj Njivi, starinom su iz Banjana, odakle su im doselili dedovi. Kao Todorovića ima ih u Biskupićima. Slave zimski Jovanjdan i prislužuju Sv. Jovana 23 septembra po starom.

-Đurići (2) su doselili pre 20 god. iz D. Moštra. Ima ih u Dvoru u Kralupima, odakle su i ovi došli u Moštre. Starinom su iz Krajine. Slave Aranđelovdan.

-Šarenci (1) su doselili pre 100 godina. Starinom su iz Hercegovine. Isti su rod kao Šarenci u Muhašinovićima, Čekrčićima, na Gracu i u Visokom.

-Radoš (1) katolik, rodom je iz Slapnice. Bio je na radu kod železnice, pa kupio zemlju od Trake i stalno se naselio.

Groblja.

Muslimansko je groblje na Podima i Gutinu Greblju u G. Polju, a pravoslavno na Velikoj Njivi. I Radoševo (katoličko) groblje je na Podima.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.