Порекло презимена, село Подвиње (Високо)

16. јул 2023.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Подвиње, општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља, комуникације и воде.

Коса Гај дели ово насеље од Загорнице на северозападу, брдо Чехак и поток Бегова Лука деле од Мулића на југу, брдо Миљевац и коса Лазе од грачаничких села на истоку, а од Порјечана на северу пут и гробље. Под Лазима постаје поток Баре и тече кроз Подвиње и Загорницу у Босну. Постаје од потока Хентовца (десни) и Миљевца (леви). Око саставака је село Подвиње. У страни изнад онога села су Лазе. Јехак је на истоименом брду. Село Пискавица je под Јехаком, а изнад Пискавице; то је продужење терасе Пода која почиње у Арнаутовићима и продужава се овамо преко Мулића.

Подвиње носи воду с врела Подвиња, између потока Хентовца н Миљевца. Лазе носе воду из Хентовца и с врела на њиви Појатишћу, Пискавица с Корита под селом, а Јехак са Стубла за кућама.

Земље и шуме.

Зирати су по странама и доловима. Зову се: Лазе, Подвиње (тако се зове цело „платно“ земље под кућама у Подвињу), Страна, Селишће, Градац (брег десно од потока), Вртлић, Подгајеви. Шума и испаша су по Миљевцима, брду југоисточно од села.

Тип села.

На Пискавици су 2 куће католика Мишковића и 1 муслимана Шабановића; на Јехаку је 1 кућа православних Трифковића, а у Подвињу и на Лазама су сами муслимани: 7 Гењаца (у једној кући и Бућук) на Подвињу и 3 куће на Лазама.

Старине у селу.

Више загорничке џамије је старо Картића Гребље. Преко Пискавице водио је калдрмисан пут; има остатака од калдрме. Први су се у селу населили муслимани Гењци; купили су земљу од Зечевића из Високог и још неког сопственика и направили кућу, а били су истовремено и чифчије Зечевића.

Порекло становништва.

-Гењци, првобитно Гињци (10). „Акрема’ су им Зерде у Кралупима. Дошли су давно из села „Гињева“, те се зато зову Гењцима.

-Бућук (у кући Салке Гењца) дошао је из Малих Трноваца на женовину — „удо се“.

-Шабановић (1) је прешаоиз Загорнице.

Православни:

-Трифковићи (1) су старином из Крајине. Доселили су пре окупације. Били су на Брду и Под Брдом. Славе Никољдан.

Католици:

-Мишковићи (2) су доселили из Херцеговине на Подбрдо, па на Пискавице, много пре окупације.

Гробља.

Гењци се копају на Пискавицама, Мишковићи. на Араповцу у Мулићима, а Трифковићи на Великој Њиви.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.