Poreklo prezimena, selo Podvinje (Visoko)

16. jul 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Podvinje, opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja, komunikacije i vode.

Kosa Gaj deli ovo naselje od Zagornice na severozapadu, brdo Čehak i potok Begova Luka dele od Mulića na jugu, brdo Miljevac i kosa Laze od gračaničkih sela na istoku, a od Porječana na severu put i groblje. Pod Lazima postaje potok Bare i teče kroz Podvinje i Zagornicu u Bosnu. Postaje od potoka Hentovca (desni) i Miljevca (levi). Oko sastavaka je selo Podvinje. U strani iznad onoga sela su Laze. Jehak je na istoimenom brdu. Selo Piskavica je pod Jehakom, a iznad Piskavice; to je produženje terase Poda koja počinje u Arnautovićima i produžava se ovamo preko Mulića.

Podvinje nosi vodu s vrela Podvinja, između potoka Hentovca n Miljevca. Laze nose vodu iz Hentovca i s vrela na njivi Pojatišću, Piskavica s Korita pod selom, a Jehak sa Stubla za kućama.

Zemlje i šume.

Zirati su po stranama i dolovima. Zovu se: Laze, Podvinje (tako se zove celo „platno“ zemlje pod kućama u Podvinju), Strana, Selišće, Gradac (breg desno od potoka), Vrtlić, Podgajevi. Šuma i ispaša su po Miljevcima, brdu jugoistočno od sela.

Tip sela.

Na Piskavici su 2 kuće katolika Miškovića i 1 muslimana Šabanovića; na Jehaku je 1 kuća pravoslavnih Trifkovića, a u Podvinju i na Lazama su sami muslimani: 7 Genjaca (u jednoj kući i Bućuk) na Podvinju i 3 kuće na Lazama.

Starine u selu.

Više zagorničke džamije je staro Kartića Greblje. Preko Piskavice vodio je kaldrmisan put; ima ostataka od kaldrme. Prvi su se u selu naselili muslimani Genjci; kupili su zemlju od Zečevića iz Visokog i još nekog sopstvenika i napravili kuću, a bili su istovremeno i čifčije Zečevića.

Poreklo stanovništva.

-Genjci, prvobitno Ginjci (10). „Akrema’ su im Zerde u Kralupima. Došli su davno iz sela „Ginjeva“, te se zato zovu Genjcima.

-Bućuk (u kući Salke Genjca) došao je iz Malih Trnovaca na ženovinu — „udo se“.

-Šabanović (1) je prešaoiz Zagornice.

Pravoslavni:

-Trifkovići (1) su starinom iz Krajine. Doselili su pre okupacije. Bili su na Brdu i Pod Brdom. Slave Nikoljdan.

Katolici:

-Miškovići (2) su doselili iz Hercegovine na Podbrdo, pa na Piskavice, mnogo pre okupacije.

Groblja.

Genjci se kopaju na Piskavicama, Miškovići. na Arapovcu u Mulićima, a Trifkovići na Velikoj Njivi.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.