Порекло презимена, село Мулићи (Високо)

16. јул 2023.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Мулићи, општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља, комуникације и воде.

Ово насеље чине села Мулићи, Боснићи, Стране, Трновити До и Велика Њива. Мулићи су у великом меандру Босне испод Топузова Поља, а на десној обали Босне. Иако је обала висока (до 10 м), за великих поплава Босна може да поплави један део села (1915). Остала су села у брду: Стране, до њих Трновити До, па Боснићи под Миљевцем, на коси између потока што долази с Велике Њиве и потока с Миљевца, и Велика Њива, коју од Боснића дели шума Грабови.

У Мулићима се зими служе бунарском водом а лети носе воду с Босне. У осталим селима има доста врела, од којих је најзнатније Бадањ у Боснићима.

Земље и шуме.

Зиратна земља је у Мулићима већином испод села: Странчица, Горње Поље, у Пољу, Поткуће, Подбашче, Вукаче, Аштиље, Подтрешња, Јаркови, Подвањ, Баторе. У Боенићима су старије њиве испод кућа: До, Страна, Застране — а изнад кућа, у Језеру су крчевине, крчене све после 1878. До Боснића су Трновити До и Грабљева Њива. Земља је већином пријегор и иловача. У самом пољу нема никакве шуме. Ситне шуме има изнад Боснића — раније је било много више – на Миљевцу, Језеру и Застранама. То је већином мера и служи у исто рреме и као испаша.

Тип села.

У Мулићима су поред пута 4 куће Беговића, 1 Шаренца, 1 Алијагића, 1 Суљића, 1 Радоша, 1 Дервишевића, и у једној кући Рашидбеговић и Беговић. У страни код Усјели, под Подима су 2 куће Музаферија. У Трновитом Долу су 2 Ђурића, на једном обронку изнад терасе Поди—Равне—Пискавице. На Странама нема сада нико, у Боснићима су 7 Алијагића и на Великој Њиви 3 Перовића.

Старине у селу.

У страни изнад Мулића, на месту Араповцу, има велики нишан. Прича се да је ту погинуо и сахрањен некакав Арапин. Преко Поди и Равни водила је стара калдрма.

Порекло становништва.

Данас у овој махали има муслимана, православних и католика. Сви су досељеници. У сиџилу височког кадије помињу се 1810-1811 неки муслимани и православни из овога села. изумрли су муслимани Шећеровићи; били су старинци (?).

Иселили су: Сиљић–Карасалиховић у Високо, Трако и Мујке у Турску после анексије; православни Спрече у Зимчу, а где су сада Шаренци били су раније Шавире. У Боснићима су били Кувачи.

Од муслимана живе у селу:

-Беговићи (5) и Рашидбеговић (1), старином Резаковићи из Уворића, одакле су доселили око 1800. год., а Резаковићи у Уворићима су старинци. Били су им стари некакве судије, а један од старјеника био је у Бимбаше као официр.

-Дервишевић (1) је дошао из Ковачића у Грачаници пре 10 година; у Ковачићима су старинци.

-Музаферије (2) су дошли вероватно из Сарајева, а старином су из Цариграда. Опширније у опису Високог.

-Суљићи (1) је непознатог порекла.

-Алијагића (8) дед је из Лозника. Овде се намноже и раселе у Увориће и Подвинце, а једни остану у Лознику.

Православни су:

Перовићи (3) на Великој Њиви, старином су из Бањана, одакле су им доселили дедови. Као Тодоровића има их у Бискупићима. Славе зимски Јовањдан и прислужују Св. Јована 23 септембра по старом.

-Ђурићи (2) су доселили пре 20 год. из Д. Моштра. Има их у Двору у Кралупима, одакле су и ови дошли у Моштре. Старином су из Крајине. Славе Аранђеловдан.

-Шаренци (1) су доселили пре 100 година. Старином су из Херцеговине. Исти су род као Шаренци у Мухашиновићима, Чекрчићима, на Грацу и у Високом.

-Радош (1) католик, родом је из Слапнице. Био је на раду код железнице, па купио земљу од Траке и стално се населио.

Гробља.

Муслиманско је гробље на Подима и Гутину Гребљу у Г. Пољу, а православно на Великој Њиви. И Радошево (католичко) гробље је на Подима.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.