Порекло презименa, село Град (Високо)

1. мај 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Град – општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља и воде.

Изнад вароши Високог диже се као горостасна пирамида брдо Град, високо 167 m над морем. Само западна ивица тог брда везана је за брдо Бањарушу једним заравњеним сртом (надморска висина око 650 m); на том је срту село Град.

Атар овога села допире према Горанима до брда Ћетнице, а прома Високом до у до љетовик што постаје под Бањарушом. Три су главна врела чијом се водом служи село: Кршћаница, под селом, у долу Љетовику, Водица у Барама и Буковац изнад села крај пута.

Земље и шуме.

Њиве су већином изнад кућа, али их има и изнад села. Зову се: Град, Баре, Стране, Поткућница, Лађице, Кршћаница, Равница, Бара, Луке, Подбашница, Илина. Шума је по брдима око села: по Ћетници, Локвицама, Кртници, Метеризима и Бањаруши. То је већином шикара. Раније је било више испаше, али су Ћетница, Језерина и Кртница делом искрчене.

Тип села.

Село је разбијеног типа. На Граду су, све поред пута преко Срта, 3 куће Ћурића, 1 Шаренаца и 1 Видаковића. У Бари, под Сртом, с десне стране је 1 кућа Дабића и у долу Илиној 1 кућа Кувача.  Село је прозвано по томе што се налази у непосредној близини остатака старог града Високог, по којима се и само брдо зове Град. Тај град је био велики, сразмерно другим у близини, а сачуван му је само југозападни угао. Историја тог града је историја Високог. У народу се приповеда да је у овом граду био Кулин–бан. У целој околини Високог опште је веровање, да је ово био из народне песме познати град Лећан или Ленђер. Под градом, близу сеоских кућа, има неколико средњевековних стећака.

Под Кршћаницом је старо муслиманско гробље, т. зв. Бећино Гробље, у које се више нико не копа, јер на Граду сада нема муслимана. Цео град је био својина Хасечића и Фератбеговића, па су они на њему населили чивчије. Најстарији су досељеници Дабићи. Сви су данашњи становници православни.

Порекло становништва.

-Ћурићи (3) су старином Сушићи из Сарајева. По деду, који је био ћурчија, Турци су их прозвали Ћурићима. Због турског зулума, из Сарајева су се склонили у Коњиц, а из Коњица су се раселили, и сада их има највише око Тарчина. На Град су доселили пре 60 година, а са Града су неки од њих одселили у Горане, Високо и Стари Мајдан. Славе Св. Арханђела.

-Дабићи (1) су заједничког порекла с Дабићима по суседним селима. Старином су из Херцеговине. Једни су одавде селили у Горане. Опширније у опису Чифлука.

Видаковићи (1) су старином Самарџићи из Херцеговине. На Град су доселили пре окупације. Они су довели и Ћуриће. Славе Аранђеловдан.

-Кувач (1) је доселио пре 30–35 година из Кралупа, а старином је из Дувна. Опширније у опису Топузовог Поља.

-Шаренац (1) је доселио на Град пре окупације. Старином је из Херцеговине и заједничког је порекла: са Шаренцима у Чекрчићима. Слави Св. Лазара а прислужује Св. Арханђела.

Сеоско је гробље за кућом Дабића, крај башче Ланишћа.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.