Порело презимена, село Загорице (Високо)

30. април 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Загорице, општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља и воде.

И ово је насеље у северној подгорини Стогића, као и Грајани. Грајанска Коса и Сухи Поток деле Загорице од Грајани на истоку, северну границу чини река Фојница, а Завршки Поток дели од Заврши на западу. Средином насеља тече Поток; извире под Стогићем. Старија су села поред пута што иде из Грајани на Палеж, а новија по странама изнад ових. Идући од Заврши низ реку најпре се долази на Плане па у Загорице, чије су куће с обе стране Потока. Око 200 м. изнад Плана је Орасије, а изнад Орасија Чаире и Стогић. Загорицама су Бијеле Воде међу кућама, а на Чаирима је врело Чаир и од њега постаје Завршки Поток; с овог потока носи воду Орашје.

Земље и шуме.

Њиве су већином испод кућа, све до реке Фојнице, али их има и по крчевинама изнад села. Места на којима су њиве зову се: Стогић, До, Букавац, Поткућа, Лука, Камењак, Горње и Доње Орашине, Влачег, Страна, Накло, Плане, Кривача, Дуга Њива, Кућетина, Палечак, Страна, Лука, Вртљишћа, Диљка, Мединовац, Руље, Приљубовци, Десетци, Равне, Риљаче, Поље и Орашје.

Шума је по брду и странама изнад села: Буковац, Марин Греб, Камаре, Товарница, Зукина Коса Мрачни До, Кречански До, Велики и Мали Кључ, Вратолом. То су у исто време и испаше.

Тип села.

На Планама су 2 куће Лукића. Лукићи су православни, а сви остали становници су католици. У Загорицама су: 1 кућа Боровића, 1 Трогрлића, 2 Галића и 2 Сесара. Куће су раштркане, али растојање није велико. На Орашју су 2 куће Галића, а на Чаирама једна. На Стогићу је 1 кућа Трогрлића.

Испод старе калдрме, на Мединовцу је старо муслиманско гробље, већ обрасло у шуму, а до њега су два стећка. Између Товарнице и Зукине Косе су два гроба, Гргин или Гргића Греб. За њих се прича да су овамо били избегли од куге, пошто је село обамрло, али се ни они нису могли спасти и умрли су; покопани су на истом месту где су и умрли.

На месту Марину Гребу је гроб неке чобанице Маре, коју је на том месту „вријеме“ задесило или су је волови зболи. Прича се да су на Мединовцу били вигњеви; ту и сада сељаци наиђу при орању на пепео и угљен. На Кућетини је била нека стара муслиманска кућа, и њу је неки Јанковић пренео на Плане.

Док су у овом селу раније живели муслимани, о чему сведоче неке поменуте старине и народно предање, данас у њему живе само хришћански досељеници.

Порекло становништва.

Католици:

-Галићи (4) су старином из Херцеговине.

-Сесари-Сесери (2) су старином из Бијелог Поља у Херцеговини, а дошли су пре 60—70 година.

-Рамљаци (1) су старином из Раме. Има их и у Борни код Кисељака.

-Боровићи (1) су доселили пре окупације од Стоца у Херцеговини,

-Трогрлићи (2) су дошли пре окупације из Херцеговине Били су и у Дурима. Имају рода у Поткрају код Кисељака.

Православни:

-Лукићи (2) су најстарији досељеници у селу. Старином су Пејовићи из Петровића у Бањанима. Доселио им је дед право у Загорице. Славе Јовањдан, а прислужују Аранђеловдан.

Католичко је гробље под Орашјем, а православно под селом крај реке.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.