Порекло презимена, село Рамадановци (Високо)

30. април 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Рамадановци, општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља и воде.

Насеље је с обе стране потока Годушице, али су куће већином на десној страни. На западу од Рамадановаца диже се брдо Стипић, од ког се одваја према североистоку коса Бедем и дели Рамадановце од Грајана; од Даутоваца дели поточић Складови, десна притока Годушице. То је била северна граница. Од Кралупа на истоку деле брда Рогине и Градац. С Граца се спушта граница у Луке крај Годушице, прелази поток и пење се уз Љескови До на Столић, растављајући тако Рамадановце од Поредја и Рајчића на југу.

По странама има мањих извора, али се већином употребљава вода из потока Годушице.

Земље и шуме.

Све су њиве по благим странама око потока. Зову се: Луке, Љесковик, Вагање, Подионица, Долине, Млитва, Складови. По странама око села има ситне шуме која служи и као испаша.

Тип села.

Село је разбијеног типа, иако су му куће већином поред пута. На једној главици под Рогињама су у чопору 2 куће Алихоџића и 2 Смајића, а изван чопора је 1 кућа Ђире. На ушћу дола љесковика у долини Годушице су 2 куће Ђукића, 1 Шеховића и 1 Смајића, а затим су поред потока и низ поток 2 Смајића, па 1 Ђира и једна ненасељена кућа. Сви су муслимани.

Кроз село води поред Годушице стари пут којим се ишло из Високог у Мостар. Пут се продужава и даље поред потока, испод Рајчића и Поредја. Калдрма је на неким местима добро сачувана.

„Искорјениле су се“ породице Кевра и Ахметспахића. Данас у селу живе све досељенички родови, те се не зна по коме се роду село прозвало.

Порекло становништва.

-Зукића (2). Доселили су из Високог на своју земљу пре окупације.

-Смајићи (3) су старином из Грајани.

-Алихоџићи (2) су старином c Горана и род су с Алихоџићима у Даутовцима. Зову се и Рамићима.

-Шеховић (1) je старином из Корјенића код Требиња у Херцеговини, одакле је „допртљао“ пре више од 60 година. „Ходао по најму“, па се овде населио. Истог рода има у Високом и Годуши.

-Ђире (2) су непознатог порекла.

Сви се сахрањују у старинском гробљу поред пута.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.