Poreklo prezimena, selo Ramadanovci (Visoko)

30. april 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ramadanovci, opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

Naselje je s obe strane potoka Godušice, ali su kuće većinom na desnoj strani. Na zapadu od Ramadanovaca diže se brdo Stipić, od kog se odvaja prema severoistoku kosa Bedem i deli Ramadanovce od Grajana; od Dautovaca deli potočić Skladovi, desna pritoka Godušice. To je bila severna granica. Od Kralupa na istoku dele brda Rogine i Gradac. S Graca se spušta granica u Luke kraj Godušice, prelazi potok i penje se uz Ljeskovi Do na Stolić, rastavljajući tako Ramadanovce od Poredja i Rajčića na jugu.

Po stranama ima manjih izvora, ali se većinom upotrebljava voda iz potoka Godušice.

Zemlje i šume.

Sve su njive po blagim stranama oko potoka. Zovu se: Luke, Ljeskovik, Vaganje, Podionica, Doline, Mlitva, Skladovi. Po stranama oko sela ima sitne šume koja služi i kao ispaša.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa, iako su mu kuće većinom pored puta. Na jednoj glavici pod Roginjama su u čoporu 2 kuće Alihodžića i 2 Smajića, a izvan čopora je 1 kuća Đire. Na ušću dola ljeskovika u dolini Godušice su 2 kuće Đukića, 1 Šehovića i 1 Smajića, a zatim su pored potoka i niz potok 2 Smajića, pa 1 Đira i jedna nenaseljena kuća. Svi su muslimani.

Kroz selo vodi pored Godušice stari put kojim se išlo iz Visokog u Mostar. Put se produžava i dalje pored potoka, ispod Rajčića i Poredja. Kaldrma je na nekim mestima dobro sačuvana.

„Iskorjenile su se“ porodice Kevra i Ahmetspahića. Danas u selu žive sve doseljenički rodovi, te se ne zna po kome se rodu selo prozvalo.

Poreklo stanovništva.

-Zukića (2). Doselili su iz Visokog na svoju zemlju pre okupacije.

-Smajići (3) su starinom iz Grajani.

-Alihodžići (2) su starinom c Gorana i rod su s Alihodžićima u Dautovcima. Zovu se i Ramićima.

-Šehović (1) je starinom iz Korjenića kod Trebinja u Hercegovini, odakle je „doprtljao“ pre više od 60 godina. „Hodao po najmu“, pa se ovde naselio. Istog roda ima u Visokom i Goduši.

-Đire (2) su nepoznatog porekla.

Svi se sahranjuju u starinskom groblju pored puta.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.