Порекло презимена, село Рајчићи (Високо)

30. април 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Рајчићи, општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља и воде.

Ово је насеље по странама испод Стогића и под селима Вијером и Чехићима, а издужено поред Грдоса—Годушице. Јужну границу чине Жеге, источну поток Грдос–Годушица, коса Вагањ и до Љесковик. Рајчићи у ужем смислу су под Вијером, у страни лево од дола Сјеча којим тече поток Виер. Према југу, уз Грдос, су Јазбине и Жеге и по њима нова села у крчевинама: Лучице и Хатуље. Према северу од Рајчића је једна мала зараван и на њој село Пакловићи.

У „махали“ носе воду са Чесме изнад села; кад она лети пресуши, онда носе воду с потока. У Пакловићима носе воду с извора Селишћа, а у Јазбинама с потока.

Земље и пуме.

Земља за обрађивање је већином испод села по местима што се зову: Крчевина, Грдоси, Јазбина, Сумоловина, Бакр(е), Устидо, Рајчићи, Зминице, Пластја, Пакловићи, Вагање, Љесковик. По странама Стогића је шума, ситна, која служи и као испаша.

Тип села.

Село је разбијеног типа. 4 куће Ахмића су у Рајчићима у ужем смислу. У Пакловићима су по једна кућа Јусића и Хрњића, у Лучицама је 1 кућа Дедића, а у Хатуљама поједна Бабића, Бурке, Сердарића, Ахмића и Хајдаровића. Сви су муслимани.

Називи Рајчићи и Пакловићи постали су од породичних презимена. Зна се да су до пре неких сто година у Пакловићима били “сахибије” Пакловићи, који су били из Херцеговине. Неизвесно је, али је вероватно, да се тај род друкчије звао, а да се ово место и пре њихова доласка звало Пакловићи.

Изнад Ахмића кућа било је „грчко гробље“; сада на том месту стоји само још један стећак, али сам под селом виђао разбацане комаде од стећака. Осим помињатих Пакловића, изумрла је и породица Фазлије Чехе.

-Ахмићи (5) су старинци.

-Сердарић (1) је дошао из Чехића, где су Сердарићи старинци.

-Бабићи (1) су из Поредја, где су старинци.

-Дедић (1) је доселио из Поредја, где су старинци; дошао је пред Светски рат.

-Хрњићи (1) су дошли из Таукчића пре 80 год.; вероватно су старином из Арбаније.

-Јусићи (1) су дошли пре окупације из Граховаца у сарајевском срезу.

Хајдаровић (1) је доселио из Херцеговине пре окупације.

-Бурко (1). Отац му је дошао из Ступарића овамо на женовину.

Гробље је на Лијехама под селом, крај Грдоса. Ту се сахрањују и сељани из Чехића и Виера.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.