Poreklo prezimena, selo Rajčići (Visoko)

30. april 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rajčići, opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

Ovo je naselje po stranama ispod Stogića i pod selima Vijerom i Čehićima, a izduženo pored Grdosa—Godušice. Južnu granicu čine Žege, istočnu potok Grdos–Godušica, kosa Vaganj i do Ljeskovik. Rajčići u užem smislu su pod Vijerom, u strani levo od dola Sječa kojim teče potok Vier. Prema jugu, uz Grdos, su Jazbine i Žege i po njima nova sela u krčevinama: Lučice i Hatulje. Prema severu od Rajčića je jedna mala zaravan i na njoj selo Paklovići.

U „mahali“ nose vodu sa Česme iznad sela; kad ona leti presuši, onda nose vodu s potoka. U Paklovićima nose vodu s izvora Selišća, a u Jazbinama s potoka.

Zemlje i pume.

Zemlja za obrađivanje je većinom ispod sela po mestima što se zovu: Krčevina, Grdosi, Jazbina, Sumolovina, Bakr(e), Ustido, Rajčići, Zminice, Plastja, Paklovići, Vaganje, Ljeskovik. Po stranama Stogića je šuma, sitna, koja služi i kao ispaša.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. 4 kuće Ahmića su u Rajčićima u užem smislu. U Paklovićima su po jedna kuća Jusića i Hrnjića, u Lučicama je 1 kuća Dedića, a u Hatuljama pojedna Babića, Burke, Serdarića, Ahmića i Hajdarovića. Svi su muslimani.

Nazivi Rajčići i Paklovići postali su od porodičnih prezimena. Zna se da su do pre nekih sto godina u Paklovićima bili “sahibije” Paklovići, koji su bili iz Hercegovine. Neizvesno je, ali je verovatno, da se taj rod drukčije zvao, a da se ovo mesto i pre njihova dolaska zvalo Paklovići.

Iznad Ahmića kuća bilo je „grčko groblje“; sada na tom mestu stoji samo još jedan stećak, ali sam pod selom viđao razbacane komade od stećaka. Osim pominjatih Paklovića, izumrla je i porodica Fazlije Čehe.

-Ahmići (5) su starinci.

-Serdarić (1) je došao iz Čehića, gde su Serdarići starinci.

-Babići (1) su iz Poredja, gde su starinci.

-Dedić (1) je doselio iz Poredja, gde su starinci; došao je pred Svetski rat.

-Hrnjići (1) su došli iz Taukčića pre 80 god.; verovatno su starinom iz Arbanije.

-Jusići (1) su došli pre okupacije iz Grahovaca u sarajevskom srezu.

Hajdarović (1) je doselio iz Hercegovine pre okupacije.

-Burko (1). Otac mu je došao iz Stuparića ovamo na ženovinu.

Groblje je na Lijehama pod selom, kraj Grdosa. Tu se sahranjuju i seljani iz Čehića i Viera.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.