Poreklo prezimena, selo Kralupi (Ilijaš)

29. april 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela  Kralupi – opština Ilijaš. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja, komunikacije i vode.

Kralupi su opšti naziv za kotlinicu potoka Kraljušice, desne pritoke reke Fojnice. Kotlina je izdužena u pravcu jugoistok–severozapad. Po okviru ove kotline je bezbroj malih sela. U ovom predelu sačuvan je stari pojam sela: svaka zasebna grupa kuća, pa i pojedine izdvojene kuće, čine selo. Po nekoliko takvih sela nose onda zajednički naziv. Karakteristično je dani jedna njiva na „selo“ ne nose ime Kralupi, nego se tako zove cela kotlina u kojoj su naselja Čifluk, Gino, Dvor i Stuparići, a kraj reke Fojnice su Zbilje i Stuparići. Nesumnjivo je da se najpre samo jedno selo zvalo „Kralupi“, pa se deobom toga sela stvorilo više manjih sela sa zasebnim imenima, a prvobitno ime je ostalo opšte, ili se ne zna, gde je bilo „selo“ Kralupi.

Sličan pojav je i u drugim manjim predeonim celinama (Goduša, Gračanica, Liješeva, Zgošća, Poljani).

Među muslimanskim stanovnicima Kralupa ima i starinaca, i ti su starinci naseljeni na najboljim zemljama, po dolovima i pri dnu Kralupa, a noviji su se doseljenici naseljavali po krčevinama, uvukli se dublje u dolove i ispeli se na glavice i strane. Već 1811 god., u sidžilu visočkog kadije, pominju se neki pravoslavni seljaci iz Kralupa.

Kroz Kralupe je vodio u staro vreme put iz Sarajeva u Visoko. Po Kralupima ima mnogo ostataka od kaldrme koju narod zove „grčkom“. Pokojni S. Trifković opisao je onaj deo toga puta što se nalazi u okolini Sarajeva2).

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.