Poreklo preezimena, selo Ginje (Visoko)

29. april 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ginje (po knjizi Gino) – opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

I ovo je naselje na levoj strani potoka Kraljušice; taj potok ga i deli od Stuparića. Dvorski Potok deli od Dvora, a brda Gradac, Šiljak i Roginje od Ramadanovaca i Dautotovaca. Stara sela — Holići, Ćop, Gino i Rezakovina su po dolovima, a novije su kuće po stranama i kosama iznad tih sela. Svaki je čopor kuća u blizini kakvog izvora.

Zemlje i šume.

Zemlje za obrađivanje su većinom po dolovima i oko potoka, a ima ih i po stranama oko sela, gde su skorašnje krčevine. Zovu se: Mevlić, Plane, Ćop, Rezakovina, Bare, Holići, Doline. Sitna šuma i ujedno ispaša je po stranama iznad sela i po kosama između pojedinih čopora: po Glibarini, Planama, Gracu, Roginjama i dr.

Tip naselja.

Naselje je razbijenog tipa. Na ušću dola Gina u dolinu Kraljušice je selo Gino, i tu su 4 kuće Džafića, 1 Sudžuka, 1 Juke i 1 Zerda. Prema Dvoru je 1 kuća Džafića na Mevliću. Jedna kosa deli Gino od Ćopa na severozapadu. Na toj je kosi 1 kuća Ležajića. U dolu Ćopu, kojim teče Ćopljanski Potok, samo su po jedna kuća Smailovića i Pjana. Iznad
Ćopa je strana Plane i na njoj po 1 kuća Džanića i Pjane. Kosa Glibarine deli Ćopljanski Do od Holačkog, u čijem je gornjem delu selo Holići. Tu su u prisoju kuće: 1 Jarića, 1 Jašarovića i 1 Ahmića. Ispod Holića je Rezakovina, i tu su 4 kuće Ćetkovića i 1 Milanovića, koji su pravoslavni, a svi su ostali muslimani.

Ime naselja.

Ime ovoga naselja čuje se u raznim oblicima. Čuje ce kao Ghino, Ghinje i Đino; kod davnašnjih iseljenika iz ovoga sela, koji su sada u Podvinju (Genjci), čuo sam i stariji oblik Ginjevo. Nesumnjivo je, prema tome, da je selo prozvano po nekom Ginu, čije je možda bilo selo, a ime Gin javlja se često u poveljama srpskih vladara srednjega veka.

Poreklo stanovništva.

Muslimani:
– Džafića (6) su starinom iz Zagorja u Hercegovini. Opširnije u opisu Dautovaca.
-Zerde (1). O poreklu v. opis Dvora.
-Jarić (1) je starinom iz Tušnjića, a došao je u Gino na ženovinu.
-Ahmić (1) je doselio na miraz iz Goduše, gde su Ahmići starinci.
-Kapaći (2), koji imaju nadimak Pjane, starinom su iz Visokog.
-Ležajić (1) je isto što i Rožajci u Čifluku.
-Jašarović (1) je doselio iz Visokog, a starinom je iz ovog sela.
-Sudžuka (1) je starinom iz Sarajeva.
-Smailovići (1) su nepoznatog porekla i čine jedan rod sa Smailovićima u Dvorui Zbilju.
Nepoznatog je porekla i:
-Juka (1).
Pravoslavni:
-Ćetkovići (4) su starinom sa Žrvnja pod Crnom Gorom u Hercegovini. Zajedničkog su porekla sa BanovićimaDabićima u Čifluku. Davno su doselili. Slave Đurćevdan.
-Milatovići (1) su starinom iz Krajine. Imaju roda u Pazariću. Slave Đurđevdan.

Muslimansko je groblje u Medovićima pored puta, a pravoslavno na Rezakovini.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.