Порекло презимена, село Даутовци (Високо)

29. април 2023.

коментара: 0

Порекло становништва насеља  Даутовци– општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља и воде.

Ово је насеље изван котлине потока Краљушице, али ипак чини географску целину с осталим кралупским селима. Од Рамадановаца на југу дели Даутовце Сухи Поток, десна притока Годушице, од Грајани на западу Годушица од ушћа Сухог Потока па до свог ушћа у Фојницу, затим настаје ceверна граница која иде Фојницом до Вукова; код Вукова та граница оставља реку и прелази јој на леву страну, на брдо Ћетницу, обухвата села Оштрац и Врутке поново силази на Фојницу, на уз Фојницу до ушћа Краљушице. Од ушћа овог потока граница иде уз косу Равни и Бучки Гај на брдо Рогиње и дели од Гиња на истоку. Сем Вукова, који су крај Фојнице, остала су села по странама а поред пута што иде с Вукова у Годушу.

Воду доносе већином с реке Фојнице, али има и врела,. од којих је најјачи Врутак крај саме реке.

Земље у шуме.

Њиве су већином на блажим странама и терасама испод кућа. Зову се: Рупе, Лугови, Крчевине, Буци, Вруци, Оштрац. Ситна шума и уједно испаша је по странама Равнића, Оштраца и Града. У Рупама поред Годушице има и сенокоса.

Тип насеља.

Насеље је разбијеног типа. Једино су на Буцима и у Даутовцима у ужем смислу куће на окупу. У Даутовцима су куће поред пута за Годушу, на тераси испод брда Рогиња.

Ty су 2 куће Вуковића, 1 Шећа и 1 Алихоџића. На Рогињама изнад Даутоваца је 1 кућа Зајировића. У страни Подгорју изнад Вукова су 1 кућа Ћетковића и 1 Џафића, а на Клеку: 2 Бекрића, 1 Даутовића и 1 Џафића. На Буцима су, код моста преко Фојнице, кафане Џафића и Хаџи Омеровића из Високог, 1 кућа Хурема и 3 куће Џафића. У Буцима су многи млини и ступе за ваљање сукна и ћебади, а држе их већином Височани. На Вруцима, на левој обали Фојнице је „исходна кућа” Хаџи Омеровића из Високог. У страни изнад Врутака и Цесте је Оштрац с 4 куће Смаиловића и 1 Бећирагића и с једном кућом Прешевчића под Крсцем.

Старине.

Кроз Даутовце је водила стара калдрма. Долазила је из Високог, а у Даутовцима је било раскршће за Годушу и Кисељак. На Буцима је „шехитско гробље”.

Не зна се поуздано како је село Даутовци добило име. Добило га је по роду Даутовцима-Даутовћима, а можда ће ти Даутовићи бити они, од којих сада има у селу само једна породица, и којих је раније било више у суседним Ступарићима; ти су Даутовићи иначе старинци. Буци су добили назив по брзацима у реци где вода „бучи“.

У Даутовцима су раније боравили неки Челик, о ком се не зна ништа, Кесо, који је отишао у Високо, и Скелеџије, који су изумрли. Сви су били муслимани. Данас у селу живе муслимани и нешто православних.

Порекло стаановништва.

Муслимани:

-Бекрићи (2) се сматрају старинцима.

-Шеће (1) се такође сматрају старинцима.

-Алихоџићи (1) су старином из Горана; имају рода у Рамадановцима.

-Даутовић (1), с надимком Попретан, старином из Сарајевског Поља.

-Хурем (1) је дошао из Високог, где су иначе старинци.

-Џафићи (5) су старином из Загорја у Херцеговини. Има их још у Двору, Ступарићима, Гину, Високом, Фојници и Крешеву.

-Бећирагићи (1). Дед им је доселио из љубушког у Херцеговини.

Пјешевчић (1) је раније боравио на Пјешевици изнад православног гробља у Високом, па је по томе прозван Пјешевчићем; право му је презиме Суљић.

-Зајировићи (1). Порекло непознато.

-Смаиловићи (4) су непознатог порекла. Један су род и Смаиловићи на Збиљу, у Двору, у Гину и у Ступарићима.

Православни:

– Вуковићи (2) су старином с Меке Груде у Коритима (Гацко), у Херцеговини. Дед им је побегао из Меке Груде, пошто је убио Турчина. Најпре су се били населили на Јехаку ниже Високог. У Даутовце су доселили на 20—30 година пре окупације. Славе Јовањдан. Даље порекло воде из Бањана.

-Ћетковићи (1) су старином из Херцеговине и чине један род с осталим Ћетковићима по Кралупима.

Муслиманско је гробље на Крчевинама изнад кућа. Православни немају свога гробља у селу, него се сахрањују у Варешком (Височком) Гробљу.

ИЗВОР:Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.