Poreklo prezimena, selo Dautovci (Visoko)

29. april 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja  Dautovci– opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

Ovo je naselje izvan kotline potoka Kraljušice, ali ipak čini geografsku celinu s ostalim kralupskim selima. Od Ramadanovaca na jugu deli Dautovce Suhi Potok, desna pritoka Godušice, od Grajani na zapadu Godušica od ušća Suhog Potoka pa do svog ušća u Fojnicu, zatim nastaje ceverna granica koja ide Fojnicom do Vukova; kod Vukova ta granica ostavlja reku i prelazi joj na levu stranu, na brdo Ćetnicu, obuhvata sela Oštrac i Vrutke ponovo silazi na Fojnicu, na uz Fojnicu do ušća Kraljušice. Od ušća ovog potoka granica ide uz kosu Ravni i Bučki Gaj na brdo Roginje i deli od Ginja na istoku. Sem Vukova, koji su kraj Fojnice, ostala su sela po stranama a pored puta što ide s Vukova u Godušu.

Vodu donose većinom s reke Fojnice, ali ima i vrela,. od kojih je najjači Vrutak kraj same reke.

Zemlje u šume.

Njive su većinom na blažim stranama i terasama ispod kuća. Zovu se: Rupe, Lugovi, Krčevine, Buci, Vruci, Oštrac. Sitna šuma i ujedno ispaša je po stranama Ravnića, Oštraca i Grada. U Rupama pored Godušice ima i senokosa.

Tip naselja.

Naselje je razbijenog tipa. Jedino su na Bucima i u Dautovcima u užem smislu kuće na okupu. U Dautovcima su kuće pored puta za Godušu, na terasi ispod brda Roginja.

Ty su 2 kuće Vukovića, 1 Šeća i 1 Alihodžića. Na Roginjama iznad Dautovaca je 1 kuća Zajirovića. U strani Podgorju iznad Vukova su 1 kuća Ćetkovića i 1 Džafića, a na Kleku: 2 Bekrića, 1 Dautovića i 1 Džafića. Na Bucima su, kod mosta preko Fojnice, kafane Džafića i Hadži Omerovića iz Visokog, 1 kuća Hurema i 3 kuće Džafića. U Bucima su mnogi mlini i stupe za valjanje sukna i ćebadi, a drže ih većinom Visočani. Na Vrucima, na levoj obali Fojnice je „ishodna kuća” Hadži Omerovića iz Visokog. U strani iznad Vrutaka i Ceste je Oštrac s 4 kuće Smailovića i 1 Bećiragića i s jednom kućom Preševčića pod Krscem.

Starine.

Kroz Dautovce je vodila stara kaldrma. Dolazila je iz Visokog, a u Dautovcima je bilo raskršće za Godušu i Kiseljak. Na Bucima je „šehitsko groblje”.

Ne zna se pouzdano kako je selo Dautovci dobilo ime. Dobilo ga je po rodu Dautovcima-Dautovćima, a možda će ti Dautovići biti oni, od kojih sada ima u selu samo jedna porodica, i kojih je ranije bilo više u susednim Stuparićima; ti su Dautovići inače starinci. Buci su dobili naziv po brzacima u reci gde voda „buči“.

U Dautovcima su ranije boravili neki Čelik, o kom se ne zna ništa, Keso, koji je otišao u Visoko, i Skeledžije, koji su izumrli. Svi su bili muslimani. Danas u selu žive muslimani i nešto pravoslavnih.

Poreklo staanovništva.

Muslimani:

-Bekrići (2) se smatraju starincima.

-Šeće (1) se takođe smatraju starincima.

-Alihodžići (1) su starinom iz Gorana; imaju roda u Ramadanovcima.

-Dautović (1), s nadimkom Popretan, starinom iz Sarajevskog Polja.

-Hurem (1) je došao iz Visokog, gde su inače starinci.

-Džafići (5) su starinom iz Zagorja u Hercegovini. Ima ih još u Dvoru, Stuparićima, Ginu, Visokom, Fojnici i Kreševu.

-Bećiragići (1). Ded im je doselio iz ljubuškog u Hercegovini.

Pješevčić (1) je ranije boravio na Pješevici iznad pravoslavnog groblja u Visokom, pa je po tome prozvan Pješevčićem; pravo mu je prezime Suljić.

-Zajirovići (1). Poreklo nepoznato.

-Smailovići (4) su nepoznatog porekla. Jedan su rod i Smailovići na Zbilju, u Dvoru, u Ginu i u Stuparićima.

Pravoslavni:

– Vukovići (2) su starinom s Meke Grude u Koritima (Gacko), u Hercegovini. Ded im je pobegao iz Meke Grude, pošto je ubio Turčina. Najpre su se bili naselili na Jehaku niže Visokog. U Dautovce su doselili na 20—30 godina pre okupacije. Slave Jovanjdan. Dalje poreklo vode iz Banjana.

-Ćetkovići (1) su starinom iz Hercegovine i čine jedan rod s ostalim Ćetkovićima po Kralupima.

Muslimansko je groblje na Krčevinama iznad kuća. Pravoslavni nemaju svoga groblja u selu, nego se sahranjuju u Vareškom (Visočkom) Groblju.

IZVOR:Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.