Крњешевци, село у Срему (13)

19. април 2023.

коментара: 0

ПИШЕ: Сарадник портала Порекло Алексић др Снежана

Након развојачења Војне границе и њене инкорпорације у цивилне оквире Жупаније сремске са седиштем у Вуковару, бивши Петроварадински пуковски простор је раздељен на Котаре. Југоисточни део географске регије Срема тако се обрео у цивилном Котару Земун. Котар Земун са седиштем у граду Земуну чиниле су развојачене компаније и сатније, односно, бивше граничарске  месне општине – села.

Крњешевци су припадали здравсвеној области Земун. Као пореска и школска општина налазили су се у саставу финансијске и школске области Вуковар, са седиштем у Вуковару. Војничка команда била је у Пероварадину. Надлежна пошта налазила се у Шимановцима, а телеграф  у Ст. Пазови. Седиште управне општине било је у Угриновцима.

Од 1905. године Крњешевци су у надлежности Кр. Котарског суда у Земуну (први степен), Кр. судбеног стола у Ср. Митровици (други степен) и Врховног суда – Банског стола седморице у Загребу.

* * *

Бивше Хрватско–Славонско крајишко подручје подељено је у 35 изборник котара. У сваком изборном котару биран је по један заступник за Хрватско-Славонски сабор. Крњешевци су припадали биралишту са редним бројем 32, за чије седиште је одређен Карловчић. На овом биралишту гласали су становници управних општина: Хртковци, Кленак, Грабовци, Карловчић, Купиново, Бољевци, Сурчин, Бежанија, Добановци, Угриновци, Деч, Шимановци, Прхово. Изборно право било је посредно и непосредно а имали су га:

а) сви они који лично или са својом породицом, или као господари крајишких задруга у хрв.-слав. крајишком подручју некретнине поседују, те на име овог власништва најмање 25 фор. изравног пореза плаћају.

б) Свештеници свих признатих вероисповести, активни и пензионисани чиновници, пензионисани официри, општински службеници, адвокати, доктори ма којег факутета, магистри хирургије, лекари, инжењери, поморски капетани и учитељи.

Избори за народног заступника изборног котара 32, са биралиштем у Карловчићу, одржани су  21.4.1883. године. Пре избора, изборне листе целог изборног котара биле су изложене на јавни увид, почев од 6. априла у општинском уреду у Карловчићу. Осим тога, јавни увид за изборне листе појединих општина могао се спровести и код дотичних општинских поглаварстава. У дану избора, биралиште у општинском уреду у Карловчићу отварено је у 9 сати пре подне, а затворено у 3 сата после подне. Председник изборног одбора био је Кр. котарски предстојник Милан Тропер. У Службеном гласилу –  Народним новинама, издато је упутство  од 5.4.1883. Краљ. котарског уреда у Земуну о томе како ће се избори у Карловчићу одржати, односно, како ће бити организовано гласање: “Бирачи имају доћи на изборе лично и ту гласати усмено. Код бирања народнога заступника позиваће се бирачи из листе абецедним редом на гласање. Да би могли гласати бирачи, који при првом читању изборне листе и позивању бирача нису присутни, морају се, пре но што се закључи избор, имена њихова још једном абецедним редо прозвати.  Забрањено је при гласању оружје са собом носити.”

* * *

Године 1886. ступио је на снагу закон о формирању Жупанија и уређењу ураве у жупанијама и котаревима. Избори за народне заступнике за изборне котаре Сремске жупаније одржани су 1887. године. Изборне листе изборног котара биле су изложене на јавни увид пре избора, од  дана 1. 6.1887. у општинском уреду у Карловчићу, а могле су се видети и у свакој појединачној општини, код општинског поглаварства. Изборни котар са биралиштем у Карловчићу гласао је 13.6.1887. године. Време изборног процеса било је од 9 сати пре подне до 2 сата после подне. Изборним одбором председавали су  изаславници Кр. Жупанијске области и дотично градско поглаварство. Ово повереништво имало је задатак да се састане на тачно утврђеном месту, да прими гласове на поступање. У Народним новинама, али и другој, дневној штампи бирачима је  упућен позив за изборе  и дато упутство за гласање: “Бирачи имају доћи на изборе лично и гласати усмено. Приликом бирања народног заступника позиваће се бирачи из листе абецедним редом да дају свој глас. Они бирачи који при првом читању изборне листе и позивању не буду присутни, морају се пре него се закључи избор, имена њихова још једном абецедним редом прозвати. Забрањено је на изборе са собом оружје понети.” На овим изборима за Жупанијску скупштину победио је кандидат народне странке градски начелник Панајот Марфи.

Наредне, 1888. године одржани су избори за народног заступника за Сабор. На биралишту број 32 у Карловчићу избори су одржани дана 14.4.1888, биралиште је било отворено од 9 до 2, изборним одбором председавао је Левин Чаврака. Као и код претходних избора, и овога пута изборне листе биле су  пре избора изложене увиду јавности. Претходно је  издат позив и упутство бирачима.

После ових избора дошло је до реорганизације појединих бирачких котарева, нова места проглашена су биралиштима.  Након спроведене реорганизације, први избори су одржани 31. маја 1892. године. Биран је народни заступник за Сабор. За ново биралиште одређени су Шимановци, у њему су гласали сви они који су припадали изборном котару број 85.: управне општине: Бежанија, Сурчин, Добановци, Бољевци, Купиново, Карловчић, Прхово, Шимановци, Деч, Угриновци,  Батајница, са свим месним општинама.

Крњешевчани су  наведеног дана гласали у Шимановцима. Избори су почели у 8 сати пре подне у општинском уреду у Шимановцима, биралиште је било отворено до  2 сата. Председник изборног одбора био је  Кр. котарски предстојник Левин Чаврак. Изборне листе целог изборног котара биле су од 15. маја на јавном увиду у општинском уреду у Шимановцима, а увид у изборне листе мога се извршити и код дотичних општина.

У периоду од 1897. до 1917. године изабрани чланови Сремске жупаније, представници  Земунског котара били су: 1897. година: Марковић Филип, поседник из Сурчина, Херман Јосип, поседник из Купинова, Милановић Љубомир, парох у Обрежу, Суботић Милан, парох у Батајници.

Током 1900. и 1901. године: Чех Ервин, племић, Кр.хрв.сл. дал. Министар из Будимпеште, Поповић Васин Стеван, народни заступник из Будимпеште, Марковић Филић, поседник из Сурчина, Херман Јосип, поседник из Купинова, Керечки Лазар, поседник из Батајнице.

У 1902. години: Марковић Филип, поседник из Сурчина, Херман Јосип, поседник из Купинова, Поповић Васин Стеван, народни застиупни,  са станом у Будимпешти,  и Чех Ервин, племић, Кр.хрв.сл. дал. Министар из Будимпеште.

Изабрани представници Земунског котара у Жупанији Сремској у 1904. години били су: Поповић Васин Стеван, народни заступник из Будимпеште, Чех Ервин, министар из Будимпеште, др Марковић Петар, адвокат из Земуна, Марковић Филип, поседник из Сурчина и Херман Јосип, поседник из Купинова. Дужности на које су изабрани вршили су и у наредним годинама, закључно са  1907.

Потом је у 1908. години, након избора именован нов сазив представника Земунског котара у Сремској жупанији: Чех пл. Ервин, пензионисани министар са станом у Ердуту, Поповић Васин Стеван, поседник настањен у Земуну, др Марковић Петар, градоначелник Земуна, са станом у Земуну, Зековић Павле, парох у Карловчићу.

Наредне, 1909. године дошло је до промена у саставу и личним подацима изабраних народних заступника: Чех Ервин, пензионисани хрватски министар са станом у Ердуту, Поповић Васин Стеван, управник Текелијанума, настањен у Будимпешти, др Марковић Петар, градоначелник Земуна, Зековић Павле, парох у Карловчићу, и нови члан др Јован Радивојевић, адвокат из Земуна. Исти народни представници били су чланови Скупштине Сремске жупаније и током 1910. године.

Током 1911. године, дана 28. априла у оджани су избори за народне представнике у Скупштини Сремске жупаније. Изабрани су представници Земунског котара за период 1911-1916, и то: Стева Радовановић, председник Петроварадинске имовне општине, родом из Крњешеваца, Мита Роксић из Бољеваца, Стеван Васин Поповић из Земуна. У овом сазиву је био још и раније изабрани Зековић Павле, парох у Карловчићу.

ИЗВОР: Алексић С., Крњешевци, село у Срему, ИК Прометеј, Нови Сад, 2022.

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.