Порекло презимена, село Лијешево (Високо)

19. фебруар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Лијешево (у књизи Елешевићи) – Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља, комуникације и воде.

Долина Босне, стешњена код ушћа Ставње, постепено се понова шири, и прво насеље у тој проширеној долини, а на десној страни, су Елешевићи. На горњем оквиру поља, око ушћа једног дола су куће Елешевића уужем смислу. На средини села је чесма. Због тескобе куће се почињу пењати и уз стране тога дола, уз Брдо и Шеровац.

У пољу има новијих кућа на Ланишићима и Друму, поред жељезничке пруге и друма.

Поље у ком је ово насеље некада се звало Маслић—поље. Њиве и сенокоси су већином испод села, у пољу, од ушћа Ставње па до под селом. Зову се: Поља, Склади, Селишћа, Долови, Шеровац, Друм и Ланишћа. Испаше су изнад села: Брдо, Грабовац и Враца (до Поткраја). Шуме више нема, али је некада било лугова, око беговских чардака и сада има неколико старих и дебелих храстова.

У Елешевићима су куће збијене и поређане у две улице, што се укрштавају код чесме, а на Друму су куће нанизане крај друма. Куће су у Елешевићима груписане по родовима, ту су сами муслимани. Село у многом личи на перифериске делове босанских вароши, а тај изглед још појачавају 8 чардака сарајевских ага и бегова, који су испод села, већ у пољу, тако да се c пута само они и виде. На Друму су од муслимана Лисаци, па православни Глишићи и Бошковићи, кафане и неке куће у којима под кирију живе жељезничари.

Поред Босне, мало ниже од ушћа Ставње је неко старинско муслиманско гробље. За један гроб са великим нишанима веле да је утопљенички. Село називају и сами његови становници различито: Љешевић, Љешевићи, Љешево и Елешевићи, и домишљају се, да би име могло бити изведено од речи „љеш“. Међутим, у катастру је забележено Елешеховић (пре 40 година), а то би било најправије, јер је неки Али–шах, по предању, засновао ово село. Данас се више не говори Елешеховићи.

Прича се да је оснивач овога села, Али-шах дошао из Азије, и да од њега вуку лозу Омановићи. Ипак, то није могло бити давно, јер је насеље врло брзо расло. Старији људи памте, кад су у селу биле само четири куће, а на Друму ниједна. Још пре 35 година у Елешевићима је било само 8 кућа. На Друму је направљен најпре хан Машића из Сарајева, затим је Машић направио хан Паши Жали, и онда су подигли ханове Фазоићи и Лисаци. Жалина је породица изумрла, а били су однекле досељени. Изумрли су и Брчкалије, који су били дошли из Сарајева, па Бијеле и Кахвићи, који су били из Високог.

Порекло становништва.

Муслимана:

-Омановићи (6) су од Али–шаха, који је био из Азије.

-Фазлићи (10) веле да су најстарији род у селу. Не знају одакле су.

-Булбули (2) су доселили из Сарајева пре 150 година.

Маснопите (4) су доселили пре 100 год. из Кралупа.

Православни:

-Бошковићи (2) су дошли из Оџака: један пре 15 а један пре 3 год. Старином су из Херцеговине.

-Глишић (1) је доселио пред рат из Читлука; старином је из Крајине.

Поред друма су православно и муслиманско гробље.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.