Poreklo prezimena, selo Liješevo (Visoko)

19. februar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Liješevo (u knjizi Eleševići) – Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja, komunikacije i vode.

Dolina Bosne, stešnjena kod ušća Stavnje, postepeno se ponova širi, i prvo naselje u toj proširenoj dolini, a na desnoj strani, su Eleševići. Na gornjem okviru polja, oko ušća jednog dola su kuće Eleševića uužem smislu. Na sredini sela je česma. Zbog teskobe kuće se počinju penjati i uz strane toga dola, uz Brdo i Šerovac.

U polju ima novijih kuća na Lanišićima i Drumu, pored željezničke pruge i druma.

Polje u kom je ovo naselje nekada se zvalo Maslić—polje. Njive i senokosi su većinom ispod sela, u polju, od ušća Stavnje pa do pod selom. Zovu se: Polja, Skladi, Selišća, Dolovi, Šerovac, Drum i Lanišća. Ispaše su iznad sela: Brdo, Grabovac i Vraca (do Potkraja). Šume više nema, ali je nekada bilo lugova, oko begovskih čardaka i sada ima nekoliko starih i debelih hrastova.

U Eleševićima su kuće zbijene i poređane u dve ulice, što se ukrštavaju kod česme, a na Drumu su kuće nanizane kraj druma. Kuće su u Eleševićima grupisane po rodovima, tu su sami muslimani. Selo u mnogom liči na periferiske delove bosanskih varoši, a taj izgled još pojačavaju 8 čardaka sarajevskih aga i begova, koji su ispod sela, već u polju, tako da se c puta samo oni i vide. Na Drumu su od muslimana Lisaci, pa pravoslavni Glišići i Boškovići, kafane i neke kuće u kojima pod kiriju žive željezničari.

Pored Bosne, malo niže od ušća Stavnje je neko starinsko muslimansko groblje. Za jedan grob sa velikim nišanima vele da je utopljenički. Selo nazivaju i sami njegovi stanovnici različito: Lješević, Lješevići, Lješevo i Eleševići, i domišljaju se, da bi ime moglo biti izvedeno od reči „lješ“. Međutim, u katastru je zabeleženo Elešehović (pre 40 godina), a to bi bilo najpravije, jer je neki Ali–šah, po predanju, zasnovao ovo selo. Danas se više ne govori Elešehovići.

Priča se da je osnivač ovoga sela, Ali-šah došao iz Azije, i da od njega vuku lozu Omanovići. Ipak, to nije moglo biti davno, jer je naselje vrlo brzo raslo. Stariji ljudi pamte, kad su u selu bile samo četiri kuće, a na Drumu nijedna. Još pre 35 godina u Eleševićima je bilo samo 8 kuća. Na Drumu je napravljen najpre han Mašića iz Sarajeva, zatim je Mašić napravio han Paši Žali, i onda su podigli hanove Fazoići i Lisaci. Žalina je porodica izumrla, a bili su odnekle doseljeni. Izumrli su i Brčkalije, koji su bili došli iz Sarajeva, pa Bijele i Kahvići, koji su bili iz Visokog.

Poreklo stanovništva.

Muslimana:

-Omanovići (6) su od Ali–šaha, koji je bio iz Azije.

-Fazlići (10) vele da su najstariji rod u selu. Ne znaju odakle su.

-Bulbuli (2) su doselili iz Sarajeva pre 150 godina.

Masnopite (4) su doselili pre 100 god. iz Kralupa.

Pravoslavni:

-Boškovići (2) su došli iz Odžaka: jedan pre 15 a jedan pre 3 god. Starinom su iz Hercegovine.

-Glišić (1) je doselio pred rat iz Čitluka; starinom je iz Krajine.

Pored druma su pravoslavno i muslimansko groblje.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.