Порекло презимена, село Оџак (Илијаш)

19. фебруар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Оџак – Општина Илијаш. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља, комуникације и воде.

Оџак је северозападно од Елешевића, такође на горњем оквиру поља. Главни део насеља, Оџак, је на краткој коси чије се стране зову Вино (јужна) и Поток (северна). Источно од Оџака, за брегом Главицом је До. У новије време почињу е градити куће и у пољу поред друма и жељезничке пруге.

Под Брдом је снажно врело које отиче као Поток поред Оџака (северно) у Босну. У Долу су врела под Гајем и До.

Једно врло снажно врело је под православним гробљем.

Земље и шуме.

Земље за обрађивање су мањим делом по присојним странама а већим делом у пољу. Поље се некада звало Масгић–Поље, и то на дужини од ушћа Ставње до Вратнице.

Њиве се зову: Вино, Поткуће, Ендеци, Баре, Подруми, Подрумнице, Преткућа, До, Крчевина, Надгај, Раст, Ланишће, Коловоз, Упреке, Реноваче, Усјел, Добрици, Текије, Зуква.

Испаше су по странама изнад села: Брдо, Зајезда, Растови, Вратолом, Сандуковац и Враца. Сада у селу више нема шуме, а још пре 30 година био је добар део поља под шумом.

Тип села и порекло становништва.

У Оџаку живе само православни. У селу Оџаку су 9 кућа, у Долу су 3, а 5 су у пољу. Прича се да су у овом селу раније живели муслимани, и да је у њему седео кадија. Село је по миразу долазило у разне руке; кад је допало Сврзама из Сарајева, они су у њему населили Бошковиће, Балорде и Бајиће. Где су сада Балорде био је, по причању, неки поп Кешељевић. У селу су још боравили Ћортуме, који су се раселили као и Бајићи.

-Бошковићи (5) су најстарији досељеници у селу. Старином су из Бањана, где су се звали Комњеновићи. Звали су се и Гарови. Неки њихов предак убио је владичина „сенатора“ пре 120—150 година и иселио се, да би избегао крвну освету. Тај њихов старјеник дошао је Сврзи, и код њега је био удумџнја две године. Сврзо га бегенише и пошаље на читлук у Жишке планину, па га доцније премести у Оџак.

Од Комљеновића су данас:

-Бошковићи, Мањићи, Мојшићи, Јевтићи н Драгутиновићи, који су се сви силно намножили и раширили по многим селима у околини. Славе св. Јована у зиму, а прислужују Усјековање.

-Балорде (6) су старином Љубибратићи из Херцеговине. Из села Балордића у Шуми кренуо им је дед, пошто је тамо убио човека. Били су неко време у Рибарићима, а у Оџак су дошли пре 70—80 год. Славе св. Николу.

-Тривуновићи (4) су старином Латиновићи из Крајине. Доселила им је баба. Боравили су раније у Мракову, Чекрчићима и Читлуку, а пре 70 година су дошли у Оџак. Славе Јовањдан.

-Остојићи (1) су старином из Херцеговине. Из Оџака су се раселили и по околним селима, те их сада има у Соврлима, Подлуговнма и Поткрају.

-Кордулија (1) се населио у Оџаку 1924. Опширније у опису Високог.

Гробље је на граници овог села и Елешевића поред друма.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.