Poreklo prezimena, selo Odžak (Ilijaš)

19. februar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Odžak – Opština Ilijaš. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja, komunikacije i vode.

Odžak je severozapadno od Eleševića, takođe na gornjem okviru polja. Glavni deo naselja, Odžak, je na kratkoj kosi čije se strane zovu Vino (južna) i Potok (severna). Istočno od Odžaka, za bregom Glavicom je Do. U novije vreme počinju e graditi kuće i u polju pored druma i željezničke pruge.

Pod Brdom je snažno vrelo koje otiče kao Potok pored Odžaka (severno) u Bosnu. U Dolu su vrela pod Gajem i Do.

Jedno vrlo snažno vrelo je pod pravoslavnim grobljem.

Zemlje i šume.

Zemlje za obrađivanje su manjim delom po prisojnim stranama a većim delom u polju. Polje se nekada zvalo Masgić–Polje, i to na dužini od ušća Stavnje do Vratnice.

Njive se zovu: Vino, Potkuće, Endeci, Bare, Podrumi, Podrumnice, Pretkuća, Do, Krčevina, Nadgaj, Rast, Lanišće, Kolovoz, Upreke, Renovače, Usjel, Dobrici, Tekije, Zukva.

Ispaše su po stranama iznad sela: Brdo, Zajezda, Rastovi, Vratolom, Sandukovac i Vraca. Sada u selu više nema šume, a još pre 30 godina bio je dobar deo polja pod šumom.

Tip sela i poreklo stanovništva.

U Odžaku žive samo pravoslavni. U selu Odžaku su 9 kuća, u Dolu su 3, a 5 su u polju. Priča se da su u ovom selu ranije živeli muslimani, i da je u njemu sedeo kadija. Selo je po mirazu dolazilo u razne ruke; kad je dopalo Svrzama iz Sarajeva, oni su u njemu naselili Boškoviće, Balorde i Bajiće. Gde su sada Balorde bio je, po pričanju, neki pop Kešeljević. U selu su još boravili Ćortume, koji su se raselili kao i Bajići.

-Boškovići (5) su najstariji doseljenici u selu. Starinom su iz Banjana, gde su se zvali Komnjenovići. Zvali su se i Garovi. Neki njihov predak ubio je vladičina „senatora“ pre 120—150 godina i iselio se, da bi izbegao krvnu osvetu. Taj njihov starjenik došao je Svrzi, i kod njega je bio udumdžnja dve godine. Svrzo ga begeniše i pošalje na čitluk u Žiške planinu, pa ga docnije premesti u Odžak.

Od Komljenovića su danas:

-Boškovići, Manjići, Mojšići, Jevtići n Dragutinovići, koji su se svi silno namnožili i raširili po mnogim selima u okolini. Slave sv. Jovana u zimu, a prislužuju Usjekovanje.

-Balorde (6) su starinom Ljubibratići iz Hercegovine. Iz sela Balordića u Šumi krenuo im je ded, pošto je tamo ubio čoveka. Bili su neko vreme u Ribarićima, a u Odžak su došli pre 70—80 god. Slave sv. Nikolu.

-Trivunovići (4) su starinom Latinovići iz Krajine. Doselila im je baba. Boravili su ranije u Mrakovu, Čekrčićima i Čitluku, a pre 70 godina su došli u Odžak. Slave Jovanjdan.

-Ostojići (1) su starinom iz Hercegovine. Iz Odžaka su se raselili i po okolnim selima, te ih sada ima u Sovrlima, Podlugovnma i Potkraju.

-Kordulija (1) se naselio u Odžaku 1924. Opširnije u opisu Visokog.

Groblje je na granici ovog sela i Eleševića pored druma.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.