Порекло презимена, села Врбовик (Бреза)

18. фебруар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Врбовик – општина Бреза. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља, комуникације и воде.

Јужно од Поткраја је село Врбовик које захвата уски део поља на десној обали Ставње, измећу Ставње и Брегова. Поље се завршава код Усјели, где је Ставња поткопала Брегове. Куће су у присоју Брегова а изнад поља; новије куће пуштају се на ниже.

Село се служи изворском водом. Главни је извор Врбовик, на средини села, и по њему је село добило име. Под селом су мањи извори: Шиповача, Стублина и Шаш. Сва отичу ка Ставњи.

Земље, шуме и старине.

Земља за обрађивање је већином испод села до Ставње. Њиве се зову: Брегови, Шиповаче, Трешћеник, Поткуће, Шаш, Луке, Дуге Њиве, Расоје, Црквица, Хурије, Бродић, Бријешће. Испаша је по бреговима изнад села. Праве шуме више нема; шумског дрвећа има крај реке и по окрајцима њива.

У Врбовику, у ужем смислу, има 7 муслиманских кућа. На Мравијим Лукама и Бријешћу, већ у равни, су по једна кућа, и на Ставњи је млин с кућом православног Јовићевића. Прича се да је на Црквицама била црква. Црквице су главица у Бреговима, лепо заравњена у правцу с–ј, али без икаквих видних трагова рушевина.

Тип села и порекло стамовништва.

Некада је у селу било више православних него муслимана, а сада је обрнуто; пре неколико година уопште није било православних. Б. Јовићевић је слушао, да је у селу некада била само једна муслиманска кућа, а више православних.

Аге су отерали из Врбовика православне Шкобе, којих има у Сарајеву, и Делипаре, који су изумрли у Соврлима. Затим су у селу живели Марковићи и Жалице (о овима опширније у опису Високог). Изумрла је породица Панте Милованова званог Мрвице. Јовићевић, који је раније био у овом селу, вратио се после рата.

Муслимани:

-Хаџићи (1) се сматрају старинцима у селу. Њихова је била половина Врбовика.

-Јамаковићи или Авдукићи (3) су доселили из Жупче пре 25 година.

-Омановићи (2) су дошли из Елешевића отприлике пре 25 година.

-Фазић (1) је такође доселио из Елешевића.

-Бајрамовић (1) је доселио из Соврла.

Православни:

-Јовићевић (1) је старином из Зете. Отац му је са Влахиња доселио у Врбовик пре 60 година. Из Врбовика су Јовићевићи селили у Омизовац и Високо (ови су сада у Подлуговима), а Борће је пре 30 година био отишао у планину, одакле се вратио 1920.

Муслиманско је гробље на Бријешћу. Православни су се копали под Оџаком.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.