Poreklo prezimena, sela Vrbovik (Breza)

18. februar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Vrbovik – opština Breza. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja, komunikacije i vode.

Južno od Potkraja je selo Vrbovik koje zahvata uski deo polja na desnoj obali Stavnje, izmeću Stavnje i Bregova. Polje se završava kod Usjeli, gde je Stavnja potkopala Bregove. Kuće su u prisoju Bregova a iznad polja; novije kuće puštaju se na niže.

Selo se služi izvorskom vodom. Glavni je izvor Vrbovik, na sredini sela, i po njemu je selo dobilo ime. Pod selom su manji izvori: Šipovača, Stublina i Šaš. Sva otiču ka Stavnji.

Zemlje, šume i starine.

Zemlja za obrađivanje je većinom ispod sela do Stavnje. Njive se zovu: Bregovi, Šipovače, Trešćenik, Potkuće, Šaš, Luke, Duge Njive, Rasoje, Crkvica, Hurije, Brodić, Briješće. Ispaša je po bregovima iznad sela. Prave šume više nema; šumskog drveća ima kraj reke i po okrajcima njiva.

U Vrboviku, u užem smislu, ima 7 muslimanskih kuća. Na Mravijim Lukama i Briješću, već u ravni, su po jedna kuća, i na Stavnji je mlin s kućom pravoslavnog Jovićevića. Priča se da je na Crkvicama bila crkva. Crkvice su glavica u Bregovima, lepo zaravnjena u pravcu s–j, ali bez ikakvih vidnih tragova ruševina.

Tip sela i poreklo stamovništva.

Nekada je u selu bilo više pravoslavnih nego muslimana, a sada je obrnuto; pre nekoliko godina uopšte nije bilo pravoslavnih. B. Jovićević je slušao, da je u selu nekada bila samo jedna muslimanska kuća, a više pravoslavnih.

Age su oterali iz Vrbovika pravoslavne Škobe, kojih ima u Sarajevu, i Delipare, koji su izumrli u Sovrlima. Zatim su u selu živeli Markovići i Žalice (o ovima opširnije u opisu Visokog). Izumrla je porodica Pante Milovanova zvanog Mrvice. Jovićević, koji je ranije bio u ovom selu, vratio se posle rata.

Muslimani:

-Hadžići (1) se smatraju starincima u selu. Njihova je bila polovina Vrbovika.

-Jamakovići ili Avdukići (3) su doselili iz Župče pre 25 godina.

-Omanovići (2) su došli iz Eleševića otprilike pre 25 godina.

-Fazić (1) je takođe doselio iz Eleševića.

-Bajramović (1) je doselio iz Sovrla.

Pravoslavni:

-Jovićević (1) je starinom iz Zete. Otac mu je sa Vlahinja doselio u Vrbovik pre 60 godina. Iz Vrbovika su Jovićevići selili u Omizovac i Visoko (ovi su sada u Podlugovima), a Borće je pre 30 godina bio otišao u planinu, odakle se vratio 1920.

Muslimansko je groblje na Briješću. Pravoslavni su se kopali pod Odžakom.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.