Порекло презимена, село Копачи (Високо)

19. фебруар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва насеља  Копачи – Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља, комуникације и воде.

Село је на једној високој тераси усеченој с југа у брдо Улуковац. Одсек испод те терасе је врло стрм, те је испод Таторије претворен у усјел; таква је и Велика Страна према потоку из Вратнице. Куће су по странама око Дубоког Потока, који долази с Улуковца и дубоко се усекао у терасу; извире под Грабићем и тече инверсно, ка југоистоку у Босну.

На средини села је чесма, врло јако врело и никад не пресуши. Осим ње у селу су још извори Забашча и Студенац у Гргићу.

Земље и шуме.

Земља за обрађивање је око села, с обе стране Дубоког Потока, и под селом у пољу поред Босне. Њиве се зову: Међубрда, Брдо, Подјасике, Кратељ, Калеми, Сутна Раван, Крчевина, Градина. У Копачком Пољу су њиве: Лука, Ширлин Луг, Низпоље, Међупутњача, Дуга Њива, Градина. Долови Главица, Јасле, Грабић, Папратине, Вратничка Шума, Тук и Брезик, све изнад села, под ситном су шумом и служе као нспаша. Кокоруша Гај је једина права шума у селу; некада је било више шуме.

Тип села.

Средину села чини Ћимен са чесмом на десној страни потока; до Ћимена је Селишће. Ту је свега 5 кућа. На Грлићу и Кратељу изнад села су по једна кућа, на Таторији једна, а у Таторији једна кућа с кафаном, начињена 1920. У средини села су куће на међусобном растојању од 10—50 м., а остале 50—200 метара.

Село се по причању прозвало Копачима, што су „копачи” убили на њиви човека. (види опис Вратнице). По Иширлији из Високог зове се Ширлин Луг. Казују да је на Градини (Великој и Малој) био Град. Други веле да су ту биле капије. На Селишћу има неколико стећака за кућама.

О ранијем становништву овога села зна се толико да је у њему био помор, и да је много људи тада помрло. Ти ранији становници били су муслимани. Кокоруши, који су се од садашњих становника први населили, причају, да су им стари у селу затекли Цигане и неког Стевана, који је фалсификовао новац и носио га у Рогатицу. У селу су раније боравили Костићи, који су сада у Горанима, и Сава Будеша – Чандрља, који је био старином из Крајине. Данас у селу живе само православни.

Порекло презимена.

-Кокоруши (2) су старином из Бравског код Петровца Доселили су пре 120 година. Прадед им је у Бравском убио агу због зулума, и побегао. Населио се у Копачима, а из Копача су Кокоруши селили у Високо и друга села. Звали су се неко време и Пашалијама, а неко их и сада тако зове, јер им је дед био пашалија у Видину. „Био је до бога грдан; чељад га нису смјела у кући чекат.“ Славе Јовањдан.

-Букарац (1) је доселио из Куле-Бањера. Старином је из Бањана.

-Кисић (1) је доселио пре 50 година, и био у најму код Кокоруша. О пореклу в. опис Малога Чајна.

-Cпacojeвићи (1) су старином Милићевићи од Цетиња у Црној Гори. Доселио им је дед најпре на Равно Брдо у Грачаници. Пошто су умрли дед и отац, синови се разиђу и једни дођу у Исаковиће и после у Копаче.

-Вртикапа (1) је старином од Љубиња (из села Ивице’). Био је најамник. У Копачима је од пре 55 год. Слави Ђурђевдан.

-Крајишник (1) је старином Беровић из Крајине, са Бравског код Петровца. Доселили су „за турске влађе“, исте године кад и Кокоруши. Од овог су рода и Крајишници у Зимчи и на Караули. Славе Стјепањдан.

-Скопљак (1) је доселио пре 35 година из Бањера; старином је из Крајине. Опширније у опису Чекрчића.

-Ребрина (1) је дошао с Веле очуху Чандрљи и овде остао. Род је с Ребринама на Дреновици. Слави Јовањдан.

Гробље је у Кули—Бањеру.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.