Poreklo prezimena, selo Kopači (Visoko)

19. februar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja  Kopači – Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja, komunikacije i vode.

Selo je na jednoj visokoj terasi usečenoj s juga u brdo Ulukovac. Odsek ispod te terase je vrlo strm, te je ispod Tatorije pretvoren u usjel; takva je i Velika Strana prema potoku iz Vratnice. Kuće su po stranama oko Dubokog Potoka, koji dolazi s Ulukovca i duboko se usekao u terasu; izvire pod Grabićem i teče inversno, ka jugoistoku u Bosnu.

Na sredini sela je česma, vrlo jako vrelo i nikad ne presuši. Osim nje u selu su još izvori Zabašča i Studenac u Grgiću.

Zemlje i šume.

Zemlja za obrađivanje je oko sela, s obe strane Dubokog Potoka, i pod selom u polju pored Bosne. Njive se zovu: Međubrda, Brdo, Podjasike, Kratelj, Kalemi, Sutna Ravan, Krčevina, Gradina. U Kopačkom Polju su njive: Luka, Širlin Lug, Nizpolje, Međuputnjača, Duga Njiva, Gradina. Dolovi Glavica, Jasle, Grabić, Papratine, Vratnička Šuma, Tuk i Brezik, sve iznad sela, pod sitnom su šumom i služe kao nspaša. Kokoruša Gaj je jedina prava šuma u selu; nekada je bilo više šume.

Tip sela.

Sredinu sela čini Ćimen sa česmom na desnoj strani potoka; do Ćimena je Selišće. Tu je svega 5 kuća. Na Grliću i Kratelju iznad sela su po jedna kuća, na Tatoriji jedna, a u Tatoriji jedna kuća s kafanom, načinjena 1920. U sredini sela su kuće na međusobnom rastojanju od 10—50 m., a ostale 50—200 metara.

Selo se po pričanju prozvalo Kopačima, što su „kopači” ubili na njivi čoveka. (vidi opis Vratnice). Po Iširliji iz Visokog zove se Širlin Lug. Kazuju da je na Gradini (Velikoj i Maloj) bio Grad. Drugi vele da su tu bile kapije. Na Selišću ima nekoliko stećaka za kućama.

O ranijem stanovništvu ovoga sela zna se toliko da je u njemu bio pomor, i da je mnogo ljudi tada pomrlo. Ti raniji stanovnici bili su muslimani. Kokoruši, koji su se od sadašnjih stanovnika prvi naselili, pričaju, da su im stari u selu zatekli Cigane i nekog Stevana, koji je falsifikovao novac i nosio ga u Rogaticu. U selu su ranije boravili Kostići, koji su sada u Goranima, i Sava Budeša – Čandrlja, koji je bio starinom iz Krajine. Danas u selu žive samo pravoslavni.

Poreklo prezimena.

-Kokoruši (2) su starinom iz Bravskog kod Petrovca Doselili su pre 120 godina. Praded im je u Bravskom ubio agu zbog zuluma, i pobegao. Naselio se u Kopačima, a iz Kopača su Kokoruši selili u Visoko i druga sela. Zvali su se neko vreme i Pašalijama, a neko ih i sada tako zove, jer im je ded bio pašalija u Vidinu. „Bio je do boga grdan; čeljad ga nisu smjela u kući čekat.“ Slave Jovanjdan.

-Bukarac (1) je doselio iz Kule-Banjera. Starinom je iz Banjana.

-Kisić (1) je doselio pre 50 godina, i bio u najmu kod Kokoruša. O poreklu v. opis Maloga Čajna.

-Cpacojevići (1) su starinom Milićevići od Cetinja u Crnoj Gori. Doselio im je ded najpre na Ravno Brdo u Gračanici. Pošto su umrli ded i otac, sinovi se raziđu i jedni dođu u Isakoviće i posle u Kopače.

-Vrtikapa (1) je starinom od Ljubinja (iz sela Ivice’). Bio je najamnik. U Kopačima je od pre 55 god. Slavi Đurđevdan.

-Krajišnik (1) je starinom Berović iz Krajine, sa Bravskog kod Petrovca. Doselili su „za turske vlađe“, iste godine kad i Kokoruši. Od ovog su roda i Krajišnici u Zimči i na Karauli. Slave Stjepanjdan.

-Skopljak (1) je doselio pre 35 godina iz Banjera; starinom je iz Krajine. Opširnije u opisu Čekrčića.

-Rebrina (1) je došao s Vele očuhu Čandrlji i ovde ostao. Rod je s Rebrinama na Drenovici. Slavi Jovanjdan.

Groblje je u Kuli—Banjeru.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.