Poreklo prezimena, selo Višnjica (Ilijaš)

12. februar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Višnjica – opština Ilijaš. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Vosočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i komunikacije.

Poznata je granica ovoga naselja prema Koritima na istoku. Od Kopošića i Solakovića na jugu dele Gorjanački Potok, što dolazi s Vijenca ispod Čemernice i sliva se c desna u Zenik, pa Zaratje u Vrovima. Prema Kopošićima na zapadu čine granicu brdo Krst, Korice, brdo Vučkulja, a na severu Đurića Do, koji deli od Čemernice.

Sve su kuće ovoga naselja po stranama ispod Vijenca, a većina ih je na desnoj strani potoka Zenika. Potok Zenik postaje u ovom selu: izvire na vrh Bare i s njim se odmah ispod Bare sastaje voda Močila, što teče izmeću kuća Gazdića i Pranjića s jedne a Pavlovića i Žere sdruge strane.

Vode, zemlje i  šume.

Zenik prima u selu još Gorionički – Gorjanački Potok iz Đurića Dola. Iz Močila i selo nosi vodu. Ima još izvora i „potočuljaka“, ali leti presušuju.

Njive su iznad i ispod kuća. Zovu se: Piskavica, Do, Vrbica, Bara, Strana Ravan, Pakline, Krčevine, Ćetenište, Osoje, Guvance, Krš, Potkućnice, Viškućnica, Torine; pod Vijencem su: Obrva, Regeulja, Lubura, Glog, Kurepovica, Guvnina, Pzločak, Torovišće, Pazarev Do, Prikos, Brce. Nešto je kosnica pod selom na Bukoviji, ali su većinom na Vijencu.

Pod šumom su Zaratje, ljuta Strana, Gorjeničko Osoje i Vrovi. Šuma je mešovita: bukva, hrast i omara i državna je svojina. Po tim šumama i na Gredi do Kopašića je seoska ispaša.

Tip sela.

Kuće su u ovom naselju raštrkane. Idući sa zapada na istok najpre su na kosi između Dolića (desno) i Dola (levo) 5 kuća Pranjića u dve grupe. U Strani između Dola i Močila su opet 2 kuće Pranjića i 2 Gazdića. Među Močilima i Barama je kuća muslimana Žera, a iznad njih je kuća Pavlovića u strani. To je prava Višnjica. Zapadno od sela, jedna kuća Pranjića je na Prikosu pod Gorionicom. Istočno od sela je Ravan, „Srt“ što veže Vijenac i Vrove i kojim ide seoski put na Taračin Do; na Ravni su kraj puta dve kuće Matića. Na Paklinama su, u strani ispod puta, a desno od potoka Krnjevca, 2 kuće Ilića; ispod njihovih kuća je Široki Do.

Selo je oskudno sa starnnama i predanjima, ali je ipak staro naselje. Priča se da je selo stradalo od kuge, i da je y njemu pre kuge bilo više muslimanskih rodova. Zna se da su u selu živeli muslimani Beldari (?) koji su izumrli.

Muslimani:

-Žere doselili su posle kuge. U Močilima je katoličko kužno groblje, u koje se sada kopaju samo nekrštena deca. Pakline su skorašnja krčevina.

Osim Žera, muslimana, u selu žive većinom katolici:

-Ilića (2) i Gazdića (1) su jedan rod i starinci su. Od Ilića bio je Ivan Ilić, barjaktar u Hadži Lojinoj vojsci. Opširnijeo poreklu u opisu Kopošića.

-Matići (2) čine jedan rod s Matićima na Taračnnom Dolu, koji su starosedeoci.

-Pranjići (8). Njihov je ded uz kugu krenuo iz Vareša. Otac im se rodio na Dahčansku. Kad je bila druga kuga, dvanaest godina posle prve, već su bili u ovom selu i bežali od kuge u Jugovića Do, u Kram.

-Pavlović (1) je došao kao majstor iz Pavlovića kod Sutjeske. Došao je pre okupacije, ovde se oženio i ostao.

-Žere ili Žerići (1) su starinom iz Nahoreva u srezu sarajevskom, a doselili su pre 100 godina. Ded im je bio odselio u Misoču, pa se vratio. Žere su selili odavde u Crnu Rijeku i u Vrapče.

Katoličko je groblje u Konoviku za crkvom (v. opis Solakovića), a muslimansko na Brdu pod putem.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Vosočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.