Порекло презимена, село Коритник (Бреза)

12. фебруар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Коритник – општина Бреза. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села, комуникације и воде.

Насеље има исти положај као Подгора и Избод, т. ј. лежи на граници флишне зоне и кречњачког одсека испод Влахиња. Насеље је, како веле сељаци, „упрло у планину а гледа у поље“. Од истока Коритник је заклоњен поменутим одсеком, из ког избијају многи мањи потоци који лети сви пресуше. Између потока су стране Стрник, Плане, Вина и Борије. На северу је „удуд“ поток Црема, на западу Баре деле од Каменица, а Ставња од Сутјешчице; од Избода на југу дели Поток. Коритник се дели на два села: Коритник и Шехиће, растављене само једним потоком; кућа има и по другим местима.

Воду доносе с врела Корита изнад села, а под селом је Студенац.

Земље и шуме.

Све су њиве по странама, терасама и доловима испод села. Зову се: Селишће, Кадин Чифлук, Пријека Њива, Ливада, До, Стубо, Поратак, Рачевина, Риљевац и Борак. Ћомарићи имају земљу у Бијелим Водама изнад села, а Милакушићи у Грбици. Све до пре неколико година било је у селу доста испаша, али су искрчене. Сада напасају стоку по стрмим странама изнад села све до Бијелих Вода; по тим странама има и мало смреке. Ситне шуме („овчарине“) има у Бијелим Водама, на Борју и Планама. Сенокоси су у Долу, Грабовику и под Студенцем.

Тип села.

У Коритнику у ужем смислу, који је на левој страни потока, куће су збијене и ту су: 1 кућа Ахметспахића, 2 Мемедагића, Бешира, 2 Ерлића. На десној страни потока су Шехићи, и ту су такође збијене куће: 2 Бећирспахића, 6 Ахметспахића, 1 Херлића, 1 Дервића, 2 Зијамовића и 1 заједничка кућа Хасића и Табучије. Многе споредне зграде попуњавају празиине између кућа. На главици Борку испод села су 2 куће Ковачевића и на Унишћима, 1 кућа православних Маљевића.

У Бари је једна кућа Велића. Између Коритника и Избода је место Примиљац и ту је 1 кућа Омерхоџића. У Грбици источно од села је 1 кућа Милакушића.

Старине и име села.

Крај самих кућа у Коритнику је велико средњевековно гробље са стећцима у облику саркофага и паралелопипеда. Испод Мијајлова Гроба су два „грчка“ гроба; један стећак, иначе у облику саркофага, разликује се од стећака тог облика по томе што место обичне ивице има олук по дужини озго.

Мнјајлов Гроб се више и не познаје, али сељани знају где је био, и то место тако зову. О том Мијајлу зна се само то да је био слуга код Ахметспахића и да га је пробо во; Ахметспахићи су га и сахранили.

Село и насеље добили су име по Коритима. Село Шехићи можда је прозвано по истим Шехићима по којима се зове и село Шехићи у Каменицама, о чему ће бити говора у опису Каменица.

Порекло становништва.

Осим Маљевића, који су православни, у Коритнику живе сами муслимани.

Заједничког су порекла и сматрају се старинцима,

-Axмедспахићи или Ћомарићи (7), Хасићи (1), Бећирспахићи (2), и Милакушић (1) који је од Бећирспахића.

-Бешири (6) се такође сматрају старинцима.

-Херлићи (3) су дошли са Влахиња пре 100 година.

-Зајимовићи (2) су дошли из Каменица, где их још има.

-Дервићи (1) су доселили из Поповића. Старије им је презиме Џафе.

-Табучије (2) су старином из Сарајева. Доселио им је отац, који је био терзија, пре окупације.

-Белић (1) је доселио пре неколико година с Буковика, где су Велићи старинци.

-Ковачевићи (2) су доселили с Буковика пре окупације. У Буковику су старинци. Од овог је рода:

-Ефендић (1), који је такође дошао с Буковика на женовину.

-Омерхоџић (1) је дошао на Крчевину из Избода, а старином је из Жупче, где Омерхоџића још има.

-Мемедагић (1) је доселио из Избода. Старином је с Влахиње и род с Влахињацима -Османовићима.

-Маљевићи (1) су старином из Херцеговине. Доселио им је отац пре окупације. Славе Јовањдан.

Муслимани се сахрањују у Каменичком гробљу, а православни у Заложју.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.