Порекло презимена, село Каменице (Бреза)

12. фебруар 2023.

коментара: 0

 Порекло становништва села Каменице – општина Бреза. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села, комуникације и воде.

По управној подели ово је насеље подељено на два дела, од којих један припада Коритнику а други Грторићима. У народу се насеље сматра једном целином, а до такве поделе дошло је вољом самих сељана. Насеље већ одавна нема шуме, и кад је аустријска управа вршила поделу на општину, један део Каменица пришао је Трторићима, да би имао на располагању шуму.

Каменице су на левој обали Ставње. Баре и брдо Божење деле их од Коритника на истоку; по један поток чини северну и јужну границу, а западну чини река Ставња. Поједини делови овога насеља држе се ивица и одсека речних тераса, којих има неколико, а измакнути су од Ставње тако да им честе поплаве не наносе штету сем што кваре њиве испод кућа.

Испод Божања је Корито, с ког носе воду. Отиче као поток средином села. Има и једно корито на средини села, али оно лети пресуши.

Земље и шуме.

Зиратна земља је у подједнакој мери изнад и испод села, али су боље њиве у пољу под кућама. Изнад села су Баре, Стране, Телаловина, Коронатје, Долови, Хујевице, Слатине и Главице, а испод села су: Пушишћа, Поток, Луке, Поткуће, Поље. Раније су имали испаше у Слатинама и Хујевицама, па су их искрчили; сада им је испаша у Борју. заједно с Коритником. Коснице су по Барама, Доловима, Коронатји, Телаловини, Самсарину Потоку и Лукама.

Тип села.

Главни су део насеља Шехића или Каменице у ужем смислу, чије су куће по оквиру и одсеку између двеју тераса а на месту где се до Баре, који сече вишу терасу, спушта до ниже. Ту су куће: 6 Хасанспахића, 1 Хоџића, 5 Зајимовића, 3 Хатунића, 2 Буљугића и 1 Бећировића. Изван ове групе су још по једна кућа Хатунића и Самсарије. Куће су поређане око Ћимена. Поред Ставње су, код моста а насупрот покрајским Кахвама, два хана и по један опанчарски и ковачки дућан; то су Кахве, На обали Ставње, насупрот Махали су 5 кућа Булбулишића, које такође носе назив Каменица имеђу Булбулишића и Шехића је 1 кућа Телалагића на одсеку Телалагића између две терасе. На Грабовику изнад Телаловине је 1 кућа Кулоглије, а на Слатинама су 23 куће Хоџића–Агановића. Изнад Кулогије је 1 кућа Ахметспахића, а на Шљивицама, измећу Телаловине и Бара, 1 кућа Хасановића–Хасанспахића.

Постанак села и порекло становништва.

У опису Махале биће изнето и предање о постанку села Шехића. У Каменицама нема никаквих старина, и вероватно је да је цело ово насеље новијег постанка, иако неки муслимански родови тврде да су старинци. Само насеље је прозвано по особинама свога земљишта, које је прекривеио силним речним облуцима и шљунком.

„Пред Аустрију, кад се забунило с Црногорцем“, у Каменицама су били населили муслимани Бајрамовићи из Фатнице и Штукани из Невесиња у Херцеговини. Аустријанци су их после окупације вратили у завичај. У селу су боравили и православни Босиљчићи, сада у Поткрају, и неки Милован, који је одселио у Врбовик. Данас у Каменицама живе само муслимани.

-Зајимовићи (5) се сматрају старинцима. Стари су им били спахије. Стари људи памте Устабега и Омербега спахије. Заједничког су порекла и сматрају се старинцима;

-Хасанспахићи (6), Буљугићи (2) и Хатунићи (4). Буљугићи су прозвани по оцу, а Хатунићи по нани Хатуни.

-Булбулишићи (5) су заједничког порекла са Нефићима у Махали. Раније су били на Телаловини.

-Ахметспахић ( 1) је доселио из Коритника, где их још има.

-Мешић – Кулоглија (1) је доселио из Коритника. Хубо Џамбас (в. опис Поткраја) и неки „сиједи Суљо“ били су му браћа.

-Телалагић (1) је доселио пре окупације из Сарајева.

-Самсарија (1) је доселио из Сарајева за време светског рата.

-Бећировић (1) је дошао 1923. на женовину у кућу Зајимовића.

Непознатог су порекла и чине један род:

– Хоџићи (1) и ХоџићиАгановићи (3), али су досељеници.

Сеоско је гробље на Божању изнад села.

Село Црема је по управној подели део насеља и општине Трторића, али је оно по свом положају и постанку само засеок Каменица.

Село лежи на десној обали потока Среме или Цреме, што постаје од Бијелих Bona испод Влахиње, а испод стране на којој је насеље Буковик.

Лети носе воду c потока Цреме, а зими c неких мањих извора што лети пресушују.

Све су њиве по странама изнад кућа и нешто даље низ поток. Зову се: Ливада, Барица, Лука, Риљевац и Крчевљак.

Шума и испаша има по страни Дубовцу изнад села.

У селу су свега 5 кућа у једном чопору поред пута, и све припадају једном роду.

Црема је скорашње село. Искрчили су земљиште и населили се Зајимовићи (5), који су дошли из Каменица. Тамо су била два брата. Пошто су се поделили, један је дошао у Црему, а други је остао у Качеиицама. Сада их у оба села има по пет кућа.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.