Порекло презимена, село Буковик (Бреза)

12. фебруар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Буковик – општина Бреза. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села, комуникације и воде.

Ово се насеље дели на села Буковик и Опрећ. Насеље чини прелаз ка планинским селима, јер је са свих страна опкољено шумом и изложено ветру и студеии, а земља врло слаба. И Буковик и Опрећ су у страни брда Дубоваца и нагнути западу. Трторићски поток чини северну, Ставња западну, а Црема јужну границу.

Средином Буковика пролази калдрмисап пут, који спаја ово село с Трторићима. То је калдрма „хаир“ двојице људи, Веље и Хрње.

Опрећ има врела што никад не пресушују: Шљивовицу и Хаџину Воду, а у Буковику носе воду са сеоских бунара и многих малих извора који сви лети пресуше и онда носе воду са Ставње. Из стене Вранкамена избија снажно Срабљиво Врело.

Земље и шуме.

Земља за обрађивање је око села, али већином испод села. Изнад села су њиве: Диљке, Прај—њива, Бријег Опреч, Вртаче, Сјеча и Вранкамен, а испод села: Калдрма, Повржеље, Ср(х) или Срг, Лука, Њиве, Бата, Крчевине, Мајдани и Лучице. Поред Ставње су сенокоси. Око села има по Дубовцима и Вранкамену доста ситне шуме, која служи и као испаша.

Тип села.

Буковик је разбијеног, старовлашког типа, иако су куће у главним селима збијене, што је последица деобе задруга и муслиманског друштвеног живота. У самом Буковику су 10 кућа Велића, 5 Буљетовића и 5 Ковачевића. Све су те куће покрај сеоског пута на растојањима од 20—100 метара. Под селом је 1 кућа Велића близу потока Цреме. На Опречи су на окупу 4 куће Велића; била је једна кућа Велића и на Вртачи, између Буковика и Опрећи. Под Опречи, на Вранкамену или Врајкамену су 2 куће Бајрића, а крај саме Ставње.

у Ријеци су хан, кафана и кућа Шабановића. Испод ових су такође поред Ставње, 1 кућа Татара и 1 Ковачевића на месту Бати, а на Срху 1 Шабановића. Других старина нема.

Порекло становништва.

У целом насељу живе само муслимани.

„Стара кољена“ су:

-Вељићи (15), Бајрићи (2) и Ковачевићи (6).

-Буљетовићи (5) су давно доселили из Црне Ријеке.

-Шабановићи (4) су старином из Мостара. Опширније у опису Смрековице.

-Татари (1) су непознатог порекла, а род су с Татарима у Вратници.

Сеоско је гробље у страни између Опречи и Буковика.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.sel

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.